Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het aantal coronabesmettingen door de Omikron variant neemt explosief toe. Gisteren waren er in ons land maar liefst 112.278 positieve coronatesten. Veel bedrijven hebben te kampen met personeel uitval door coronabesmettingen. We hebben in de diverse media al gelezen dat vanaf zeven januari de Nederlandse Spoorwegen hun dienstregeling uit voorzorg aanpast omdat er steeds meer personeel door corona of quarantaine thuis zit. Er zijn minder conducteurs, machinisten en monteurs aanwezig en ook zijn er minder personeelsleden aanwezig die bij calamiteiten snel de dienstregeling aan kunnen passen. Het afschalen van de dienstregeling van de NS gaat in stappen en op 21 februari moeten alle aanpassingen zijn doorgevoerd. Dan rijdt er 85 procent van alle treinen bij NS.

Ook andere openbaarvervoersbedrijven kampen met personeelsuitval door corona en moeten hierdoor hun dienstregeling aanpassen. Veel openbaarvervoersbedrijven zoals Connexxion, Arriva, RET en GVB hadden eerder al hun dienstregeling afgeschaald omdat er minder reizigers gebruik maakten van het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis. Nu moeten ze hun dienstregeling nog verder afschalen door uitval van personeel door corona. Bij RET rijdt normaal gesproken op drukke trajecten elke 3 á 4 minuten een metro, dat is afgeschaald naar elke vijf minuten een metro. Op minder drukke trajecten rijden normaal gesproken 3 metro’s per uur nu zijn dat 2 metro’s per uur. Ook bussen en trams van de GVB rijden minder vaak. Arriva heeft minder treinen rijden en Connexxion kan ook niet de volledige dienstregeling rijden door personeelstekort en hebben daarom de dienstregeling in de regio Amstelland-Meerlanden moeten aanpassen. Het is momenteel met zoveel besmettingen haast niet meer de vraag of je corona krijgt maar meer de vraag wanneer je het krijgt.

Lees ook: Treinkaartje bij te boeken bij KLM-vliegticket

Reizigers moeten voor vertrek goed de dienstregeling checken.