Technologie is de basis voor een goede planner. Zeker wanneer men verantwoordelijk is voor het inplannen van duizenden kinderen die dagelijks naar school moeten of reizigers die aansluitend op het schoolvervoer naar diverse dagbestedingen moeten worden gebracht. Op zich zou men zeggen dat eens ingepland dit proces elke dag kan worden herhaald, maar dit is geenszins het geval. Het technologiebedrijf Pitane BV is verantwoordelijk voor het aansturen van vele tienduizenden ritopdrachten per dag en werkt voortdurend aan hulpmiddelen voor planners. Niet alleen door slimme routeplanners te integreren maar eveneens door visueel alle vervoersstromen in beeld te brengen.

stratenkennis

Het grootste probleem bij het plannen van routes is vaak de stratenkennis van de medewerkers. Daar moest iets op gevonden worden. De tijd dat we alle ritten in een Excel bestand sorteren op postcodes is al lang voorbij. Trouwens dat systeem werkt al helemaal niet in een waterrijk gebied waar bruggen schaars zijn. Pitane Visueel Plannen werd eerder gerealiseerd voor doelgroepenvervoer maar kreeg begin maart een opvolger. Voornaamste reden was het vervangen van het kaartmateriaal zodat men niet alleen van Google Maps afhankelijk was. In de nieuwe software kan men gebruik maken van Google Maps, Microsoft Bing Maps, Microsoft Azure Maps, OpenStreetMaps, TomTom, Here Maps en MapBox. Zo kan iedere gebruiker de presentatie zien op het kaartmateriaal waar hij de beste ervaringen mee heeft.

"Een primeur voor de taxisector. Vooral diegenen die verantwoordelijk zijn voor het maken van combinaties van ritten naar scholen, dagbestedingen of vraagafhankelijk vervoer coördineren voor een gemeente of regio zien een grote winst."

(De tekst gaat verder onder de foto.)
Pitane Mobility Visueel Plannen

Visueel groepsvervoer plannen is een uitdaging. Het eerste wat het systeem doet is alle vervoersstromen in beeld brengen per dagdeel, locaties of werkgebied. Eens dat in beeld gebracht is, is het clusteren van ritten in routes meer een spel dan wetenschap. Elke cluster wordt automatisch bewaakt op aantallen, rolstoelgebruik en typische vervoerskenmerken zoals voorin zitten in de bus. 

routes maken

Alle clusters worden verwerkt naar routes die automatisch in het groepsvervoerpakket worden opgenomen. Eens opgenomen in een route, verdwijnt de reiziger voor dat dagdeel van de kaart zodat dubbel inplannen in verschillende routes tot het verleden behoort. De achterliggende routegenerator herschikt automatisch alle reizigers in de meest optimale reisbewegingen maar handmatig ingrijpen en in- en uitstapposities herschikken kan nog steeds handmatig.  

kosten drukken

Wellicht is het voornaamste, naast de nieuwe functionaliteiten van de software, dat het gebruik de kosten voor licenties van kaartmateriaal enorm kan drukken. Naast de grote en vaak veel te dure spelers in de markt kan men nu ook gebruik maken van Open Street Maps (OSM) als goed alternatief. Jonge werknemers moeten in staat zijn kwalitatieve routes te maken zonder al te grote kennis van het werkgebied. 

Lees ook: Pitane Mobility zet vol in op mobiele taxisoftware

Print Friendly, PDF & Email