Pitane Image

In de toekomst kunnen diesel- en rangeerlocomotieven van DB Cargo de laatste mijl van supply chains afleggen zonder CO2-uitstoot met behulp van brandstof die op een klimaatneutrale manier is geproduceerd. Met zogenaamde HVO-brandstof kan de diesellocomotiefvloot van DB Cargo worden gebruikt zonder prestatieverlies, zoals uitgebreide testseries nu hebben aangetoond. Met deze biobrandstoffen zijn end-to-end klimaatneutrale supply chains mogelijk voor klanten van DB Cargo.

Zelfs vandaag de dag bespaart elke goederentrein onze planeet ongeveer 80 tot 100 procent CO2 in vergelijking met het wegvervoer. DB Cargo, Europa’s grootste spoorgoederenbedrijf, wekt ongeveer 95 procent van zijn tractievermogen elektrisch op. De overige treinprestaties worden geleverd tijdens het rangeren, in terminals en havens of bij het afleveren van goederenwagons op het terrein van de DB Cargo-klant. Voor deze rangeerdienst met goederentreinen tot 3.000 ton is er nu een bijna volledig CO2-vrije oplossing. 

"We zijn erin geslaagd de cirkel rond te maken. We kunnen gemakkelijk goederentreinen voor onze klanten laten rijden met alternatieve brandstoffen en de bestaande locomotiefvloot op een volledig CO2-neutrale manier. Tegelijkertijd investeren we in nieuwe technieken en gaan we de diesellocomotieven ombouwen naar hybride techniek. Zo kunnen we onze klanten klimaatvriendelijke supply chains op maat aanbieden - en uiteindelijk de meerwaarde 'Made in Germany' klimaatneutraal inrichten. Veel klanten hebben ons al laten weten dat dit precies is waar ze op wachten: duurzaamheid, dit is de nieuwe valuta in de logistiek, en dat creëren we letterlijk tot op de laatste meter van de supply chain!”

“Dat we met deze nieuwe biobrandstof de bestaande vloot CO2-vrij kunnen maken, is weer een belangrijke stap op weg naar klimaatneutraal spoor. De klimaatneutrale supply chain wordt voor veel bedrijven en hun klanten steeds belangrijker. Dit is een geweldige kans voor het spoor, die nu moet worden gegrepen. Het is een belangrijk signaal voor het energiebeleid, zeker in deze tijden waarin we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen dringend moeten verminderen.”

Achtergrond van HVO-brandstof: Ook oudere, beproefde locomotieven werken zonder beperkingen met alternatieve brandstoffen, zonder complexe ombouw. De focus ligt op biobrandstoffen, zoals de zogenaamde hydrobehandelde plantaardige olie (HVO). Deze brandstof is gemaakt van biologische resten en afval. Voor de productie worden geen extra teeltgebieden gebruikt die concurreren met de food en feed producten. De biobrandstof is ook vrij van palmolie. Bij de verbranding in de motor komt alleen de hoeveelheid CO2 vrij die voorheen tijdens de groei van de planten aan de atmosfeer werd onttrokken, aldus DB.

Foto boven: Deutsche Bahn AG / Oliver Lang

Lees ook: Eerste elektrische bussen rijden op Gentse stadslijn

Print Friendly, PDF & Email