Print Friendly, PDF & Email

Gent is de derde Vlaamse stad die kennis maakt met volledig emissievrije en stille bussen van De Lijn. Vanaf 1 maart zetten we drie elektrische bussen in op een Gentse stadslijn. Dit project is een belangrijke tussenstap in de volledige vergroening van de ruim 2 200 bussen tellende vloot en bijhorende infrastructuur: voor het eerst maken we gebruik van stille en emissievrije bussen die uitsluitend op hun stelplaats geladen zullen worden met groene stroom.

De drie e-bussen in Gent zouden aanvankelijk geladen worden zowel op de stelplaats Gentbrugge als op een tussenhalte, zoals dat het geval is met de eerste proefprojecten in Leuven en Antwerpen. Maar dankzij de snelle technologische vooruitgang bij de autonomie van batterijen hebben we de bussen voor Gent laten ombouwen. In plaats van te rekenen op tussentijds bijladen hebben de bussen bijkomende batterijen gekregen, zodat ze 200 km emissievrij kunnen rijden zonder bij te laden.

‘Het Gents stadsbestuur zet sterk in op duurzame mobiliteit en betere luchtkwaliteit. Deze stille en emissievrije bussen passen volledig in onze visie om onze stad nog aangenamer en leefbaarder te maken.’

Veldstraat
Naast de tram maakt Gent als de derde Vlaamse stad kennis met volledig emissievrije en stille bussen van De Lijn.

Vlaanderen scherpte recent haar klimaatambities bij met een 40 % reductie van de CO2-uitstoot laat Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters weten. Ook het openbaar vervoer is een belangrijke partner in het Vlaams klimaatplan. VVM De Lijn draagt met haar vergroeningsplan, dat gebaseerd is op drie pijlers, bij aan deze Vlaamse ambitie. De eerste pijler is de elektrificatie van de vloot, een zeer belangrijk onderdeel. Recent werd nog de aankoop van 60 e-bussen bij Van Hool en VDL goedgekeurd. Deze gaan begin volgend jaar in het straatbeeld verschijnen. Een ander belangrijk aandachtspunt zijn de stelplaatsen. Met de stelplaats Destelbergen, waar een deel van de bestelde e-bussen hun thuisbasis zullen vinden, krijgt het stedelijke gebied Gent een openbaar vervoer dat goed is voor mens en klimaat.

Volgens directeur-generaal Ann Schoubs zijn deze omgebouwde e-bussen, die uitsluitend op de stelplaats Gentbrugge geladen worden, een volgende stap in een klantgericht en duurzaam openbaar vervoer. De ervaring uit dit proefproject nemen ze mee wanneer vanaf eind dit jaar de nieuwste generatie e-bussen zullen aankomen. Daarnaast bouwt de NMBS ook hybride bussen om naar e-hybride bussen en zetten ze zo in op gezondere lucht in onze stedelijke gebieden.

Lees ook: Nieuwe elektrische Traxx-locomotieven voor de NMBS