BLUE

Alstom heeft een raamovereenkomst ondertekend om tot 50 elektrische Traxx-locomotieven van de derde generatie te leveren aan de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) voor gebruik bij haar passagiersdiensten. De eerste vaste order, ter waarde van ongeveer € 120 miljoen, omvat het ontwerp, de fabricage en de homologatie van 24 locomotieven. De leveringen zullen naar verwachting in 2026 beginnen. 

Deze nieuwe locomotieven zullen worden ingezet voor binnenlandse en grensoverschrijdende ritten op de geëlektrificeerde netten in België, Nederland, Luxemburg en Duitsland, onder meer op een aantal hogesnelheidslijnen. Ze zijn ontworpen voor gebruik met de verschillende elektrificatie systemen (1,5 kV DC in Nederland 3 kV DC in België, 15 kV AC in Duitsland en 25 kV AC in België, Nederland en Luxemburg) in alle landen en zijn uitgerust met een ETCS-signaleringssysteem, evenals alle vereiste conventionele signaleringssystemen (TBL1+ (België), ATB (Nederland) en LZB/PZB (Duitsland).

“We willen de NMBS bedanken voor het vertrouwen in onze transportoplossingen. De Traxx-locomotief is de meest duurzame mobiliteitsoplossing in zijn categorie en kan bogen op bewezen betrouwbaarheid en een geoptimaliseerde onderhoudscyclus”.

De ontwikkeling van deze nieuwe generatie locomotieven bouwt voort op het bewezen succes van het Traxx-platform. De afgelopen 20 jaar zijn er wereldwijd meer dan 2.400 stuks verkocht. Ze zijn goedgekeurd in 20 landen en leggen een totale jaarlijkse afstand van meer dan 300 miljoen kilometer af. In de Benelux zijn al bijna 280 Traxx-locomotieven in commerciële dienst.

De Traxx-locomotief van de derde generatie levert verbeterde operationele prestaties: hij rijdt met 200 km/u, biedt meer flexibiliteit en voldoet aan de meest recente eisen van de TSI-beveiligingsnormen. Het wordt ook geleverd met een hogere energie-efficiëntie en de onderhoudsintervallen zijn met 33% verlengd om de beschikbaarheid te verbeteren en de onderhoudslast te verminderen.

Lees ook  Week van de mobiliteit brengt duurzame vervoersopties onder de aandacht

De nieuwe Traxx-locomotief is ontworpen op de locatie van Alstom in Mannheim en wordt geproduceerd op de locatie van Kassel (Duitsland). De draaistellen worden geleverd door de vestiging in Siegen (Duitsland) en de carrosseriestructuren worden vervaardigd in Wroclaw (Polen). De vestiging van Alstom in Charleroi zal de nationale signaleringssystemen voor de vier landen en het niveau 2 ETCS-systeem leveren, aldus Alstom.

Foto boven: Beeldbank Alstom.

Lees ook: Eerste ritten vernieuwd leerlingenvervoer gestart

veilig reizen met mondkapje
Print Friendly, PDF & Email