Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Treinreizigers tussen Den Haag en Eindhoven kunnen met extra korting reizen als ze in een rustige trein stappen. Vanaf dinsdag geldt tijdens de proef: hoe rustiger de trein, des te hoger de korting. De korting kan oplopen tot 60 procent, meldt NS.

Alle reizigers op het traject Eindhoven Centraal – Den Haag Centraal, en alle stations ertussen zoals Tilburg, Breda en Rotterdam, kunnen meedoen aan de proef. Een abonnement is niet nodig. Wel moet het e-ticket minsten een dag van tevoren worden gekocht. Via de reisplanner is te zien op welke vertrektijd reizen met deze korting mogelijk is. De proef duurt tot 3 juli. Daarna wordt bekeken of de aanpak ook op andere trajecten wordt getest.

Met de aanpak wil NS drukte in de treinen voorkomen en onderzoeken of lege stoelen beter benut kunnen worden. Tjalling Smit, lid van de raad van bestuur van NS, ziet het als een “logische vervolgstap” om mensen te stimuleren meer met de trein te reizen. Ook kan het mogelijk een uitkomst zijn voor mensen die vanwege de hoge brandstofprijzen nu liever niet te vaak met de auto bij het tankstation komen, denkt hij.

Smit geeft als voorbeeld van prijsbewust reizen de intercity die om 10.15 uur uit Eindhoven vertrekt voor de rit naar Den Haag, met twee derde van de stoelen bezet. “Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen.”

Lees ook: Treinkaartje bij te boeken bij KLM-vliegticket