Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Bij een annulering heb je uiteraard recht op een alternatieve vlucht of de terugbetaling van je ticket.

Ryanair heeft het na de stakingen van 22-24 april niet nauw genomen met de wettelijke verplichting om een aanvullende vergoeding uit te keren boven op de terugbetaling van het ticket. Toen luchtvaartmaatschappij Ryanair aankondigde diverse vluchten te cancelen in het weekend van 22-24 april omwille van een staking van haar cabinepersoneel, legde Testaankoop uit wat je rechten in dat geval zijn. Enkele honderden consumenten uitten achteraf hun ongenoegen omdat Ryanair zich daar blijkbaar niets van aantrok. De organisatie besloot daarom om de luchtvaartmaatschappij officieel aan te schrijven om de rechten van de luchtvaartpassagiers te respecteren.

rechten en plichten

Bij een annulering heb je uiteraard recht op een alternatieve vlucht of de terugbetaling van je ticket. Maar zolang er geen sprake is van overmacht – en dat is niet het geval wanneer het eigen personeel staakt – kun je daarnaast aanspraak maken op een forfaitaire schadevergoeding, die schommelt tussen € 250 en € 600, al naargelang de afstand van de vlucht.

De luchtvaartmaatschappij is bovendien verplicht om je daar duidelijk over in te lichten. Ryanair heeft de reizigers die werden getroffen door de stakingen van 22-24 april niet naar behoren geïnformeerd. In de e-mail naar aanleiding van de annulering van de vlucht werd alleen duidelijk verwezen naar de mogelijkheid van een alternatieve vlucht of een terugbetaling, maar niet naar een aanvullende compensatie. Bovendien was er geen specifiek formulier om een dergelijke compensatie aan te vragen.

Bij een annulering heb je uiteraard recht op een alternatieve vlucht of de terugbetaling van je ticket

Testaankoop nam eerst informeel contact met Ryanair. Maar ze kregen geen bevredigend antwoord. Daarom besloten ze de Ierse lowcostcarrier “in gebreke te stellen” en dus officieel erop te wijzen dat de maatschappij niet aan haar wettelijke verplichtingen heeft voldaan. Ze kan zich immers niet achter overmacht verschuilen om te weigeren passagiers te vergoeden. Het is de bedoeling van Testaankoop om de gedupeerde passagiers tot het einde te begeleiden. Ze sluiten geen enkel middel uit om Ryanair te dwingen om zich aan de wettelijke regels te houden.

Lees ook  Charleroi: Staking luchthavenpersoneel op laatste moment afgelast

Lees ook: Brussels Airport tekent voor CO2-vrije luchtvaart in 2050