In 2035 mogen er geen brandstof- of hybride auto’s meer worden verkocht.

Uit berekeningen blijkt dat elektrisch rijden nog altijd goedkoper is dan dat van diesel en benzine. Maar het verschil is fors kleiner geworden. Wie thuis kan opladen en zonnepanelen heeft raakt natuurlijk sneller uit de kosten. Wanneer je gebruik moet maken van de openbare laadinfrastructuur of snelladers langs de weg moet uitkijken.

Benzine en diesel werden duurder, maar door de energiecrisis zijn vooral de elektriciteitsprijzen fors gestegen. Tel de duurdere aanschafwaarde van de elektrische bolide erbij op en de feiten spreken voor zich. op Als je 15.000 kilometer per jaar rijdt, doe je er intussen al minstens 20 jaar over voor je het verschil in aankoopprijs terugverdient. Meer dus dan de levensverwachting van een auto. Vorig jaar kon je al na 180.000 kilometer uit de kosten geraken. De aankoopprijs was lange tijd aan het dalen omdat batterijen goedkoper werden, maar dat is gestagneerd. 

fiscale aftrekbaarheid 

Wie een elektrische auto leaset en deze ook privé gebruikt, betaalt een lagere bijtelling dan voor een auto met verbrandingsmotor. Dit geldt ook voor ondernemers die hun zakelijke elektrische auto privé gebruiken. De lagere bijtelling voor de berijders maakt het wellicht nog altijd interessant. De ‘milieu-investeringsaftrek’ (MIA) en de ‘willekeurige afschrijving milieu-investeringen’ (Vamil) zijn per 2022 niet meer van toepassing op elektrische personenauto’s. De overheid vindt dat de elektrische auto ondertussen gangbaar is en dus geen stimulans meer nodig heeft. 

(Tekst loopt door onder de foto)
In 2035 mogen er geen brandstof- of hybride auto’s meer worden verkocht.

Ook dat is voor veel automobilisten een belangrijke motivator. Ondernemers betalen, net zoals particuliere rijders, geen BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijtuigen) en MRB (motorrijtuigenbelasting) op elektrische auto’s. De CO2-uitstoot bepaalt doorgaans de berekening van de BPM. Omdat elektrische auto’s hier niet bijdragen, zijn deze vrijgesteld van BPM. Ook heeft de overheid besloten om tot 2025 alle elektrische voertuigen vrij te stellen van MRB om daarmee het gebruik verder te stimuleren.

klimaatdoelen

Elektrisch rijden draagt ook bij aan de klimaatdoelstellingen. De benzine- en dieselauto’s verdwijnen binnen vijftien jaar uit de showrooms, als het aan de Europese Commissie ligt. In 2035 mogen er geen brandstof- of hybride auto’s meer worden verkocht. Dat staat in het klimaatplan ‘Fit for 55’ dat werd gepresenteerd door vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans. Het plan bevat nieuwe of aangescherpte maatregelen om de CO2-uitstoot binnen de EU in 2030 met 55 procent terug te brengen opzichte van 1990. Hoe dan ook, de elektrische auto is niet klimaatneutraal, maar wél schoner dan brandstofauto.

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email