We hadden er in deze gevallen beter op moeten letten.

Veilig Verkeer Nederland wil dat programma- en seriemakers zich bewust zijn van hun voorbeeldfunctie. Na een vriendelijke tik op de vingers gaat RTL het gebruik van de juiste veilige verkeersroutines in auto’s duidelijker vastleggen in de productieprocessen. Dat laat een woordvoerder weten aan RTL Boulevard na een klacht van VVN over het slordige weggedrag van kandidaten in een aantal RTL-programma’s.

In programma’s wordt vaak onachtzaam omgesprongen met het op een juiste manier dragen van de autogordels. Wellicht dragen ze de gordels onder de oksels omdat anders de gordel tegen de microfoon aanschuurt. Ook zien we met regelmaat een bellende bestuurder die onderweg opdrachten ontvangt met een smartphone aan het oor. De grote vraag is of we al deze programma’s als voorbeeld moeten zien voor ons eigen gedrag.

Wellicht valt dan ook nog iets te zeggen over het vol in beeld brengen van kentekens op locaties waar mensen wellicht geen toestemming zouden voor geven om hen daar in beeld te brengen. De ene keer wordt een kenteken verborgen door te ‘blurren’ en de andere keer zie je ze vol in beeld. 

VVN deed de dringende oproep aan alle makers van Nederlandse televisieprogramma’s en series. “Uit alle onderzoeken blijkt dat goed voorbeeld goed doet volgen. Je moet mensen, zeker in goed bekeken programma’s, duidelijk maken hoe ze zich achter het stuur en op de weg horen te gedragen”, stelt een woordvoerder met klem.

Gerelateerde artikelen:
AppStores
Print Friendly, PDF & Email