BLUE

ProRail is onlangs een nieuwe campagne gestart, de campagne heet: Niets is gevaarlijker dan het spoor. Deze campagne moet de bewustwording van jongeren over veiligheid bij het spoor vergroten. Uit meldingen van omstanders en camerabeelden blijkt dat vooral veel jongeren zich niet realiseren hoe gevaarlijk het spoor kan zijn en zij dus ook vaak gevaarlijk gedrag vertonen rondom het spoor. Vergeleken met 2020 steeg het aantal bijna-aanrijdingen in 2021 met 10 procent, en waren er vorig jaar 206 bijna-aanrijdingen. Dit jaar meldde ProRail 153 bijna-aanrijdingen op het spoor en het jaar is nog niet eens voorbij. Dit zijn serieuze getallen en ProRail maakt zich hierom ernstige zorgen en start daarom de speciale campagne.

“Veiligheid op en rond het spoor is voor ons als sector topprioriteit. Als ProRail nemen we samen met vervoerders uitgebreide maatregelen om het spoor veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan het opheffen van overwegen, het voortdurend houden van toezicht en het plaatsen van hekken langs het spoor. Toch zien we een stijging in het aantal incidenten en dat heeft met gedrag te maken. En daarom vind ik het belangrijk om hier de aandacht op te vestigen.”

Iedereen heeft wel eens vreselijke haast, maar dit mag nooit de reden zijn om toch nog even snel onder de neergaande slagboom door te gaan. Ook als de trein voorbij is gereden en de slagbomen nog niet omhoog zijn gegaan, zul je moeten wachten tot de slagbomen weer helemaal omhoog zijn, er kan namelijk nog een trein vanaf de andere kant komen. ProRail doet er alles aan om het spoor veiliger te maken. Zo hangen er camera’s op cruciale plekken, worden overwegen gesaneerd en vervangen door tunnels, rondom stations en overwegen worden hekken geplaatst en hebben ze een speciaal lesprogramma ontwikkeld om scholieren te informeren over veiligheid rondom het spoor.

Lees ook  Tekort aan bussen kan niet dienen als excuus voor reizigersongemak

“Als we camerabeelden bekijken, schrikken we als iemand de overweg wil oversteken terwijl de spoorbomen al dichtgaan. Of dat verkeersdeelnemers denken dat ze alvast onder de spoorbomen door kunnen, terwijl er nog een trein van de andere kant komt. Dit gedrag is levensgevaarlijk en heeft grote impact op machinisten en omstanders, helemaal als het tot een aanrijding leidt. Laten we er alles aan doen om dit te voorkomen.”

Foto boven: www.hollandfoto.net/ Shutterstock.com

Print Friendly, PDF & Email