BLUE

De scholen zijn al weer een aantal weken aan de gang en dit is te merken ook, het is weer een drukte van jewelste met fietsende scholieren op weg naar school. Clubjes scholieren die met drie breed langs elkaar fietsen is weer aan de orde van de dag. Veilig Verkeer Nederland ziet in de maanden augustus en september altijd een piek in het aantal ongevallen onder fietsende scholieren. VVN organiseert elk jaar weer de campagne: ‘Onze scholen zijn weer begonnen’.

Met deze campagne roepen ze automobilisten op om bijvoorbeeld met gepaste snelheid rondom schoolgebieden te rijden, schoolzones zoveel mogelijk te vermijden, MONO te rijden, op tijd te vertrekken en beter nog om op de fiets te gaan. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat scholieren vorig jaar gemiddeld 2,3 kilometer moesten fietsen van huis naar de dichtstbijzijnde middelbare school. Middelbare scholen liggen vaak wat verder verspreid dan basisscholen.

De dichtstbijzijnde basisschool lag vorig jaar op 0,6 km fietsen van huis. De afstand van huis naar beide scholen op de fiets was gemiddeld kleiner dan de afstand van huis naar beide scholen met de auto. In 8 van de 10 gemeenten was de fietsafstand naar een middelbare school kleiner dan de afstand met de auto. Waar je met de fiets 0,6 kilometer aflegde naar de basisschool, legde je met de auto 0,7 kilometer af. En waar je met de fiets 2,3 kilometer aflegde naar de middelbare school, legde je met de auto 2,5 kilometer af.

Volgens cijfers van het CBS was voor scholieren uit Schiedam, Amsterdam, ’s-Gravenhage, Urk, Katwijk en Haarlem de fietsafstand tot een basisschool met 0,4 kilometer het kleinst van alle gemeenten. Scholieren van Baarle-Nassau woonden met 1,5 kilometer fietsen gemiddeld het verst van een Nederlandse basisschool. In Schiermonnikoog was de fietsafstand tot een middelbare school het kleinst, 0,4 kilometer. Scholieren uit Noord-Beveland moesten het verst fietsen naar een middelbare school, 1,5 kilometer.

Print Friendly, PDF & Email