Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

TUI-topman en ANVR-voorzitter Arjan Kers zegt dat de regering de chaos op Schiphol met opzet niet oplost.

De komende maanden wordt de capaciteit op Schiphol met 22% verminderd. Duizenden vluchten worden geschrapt waardoor KLM naar eigen zeggen meer dan 100 miljoen euro schade gaat lijden. De Nederlandse tak van Air France-KLM voorspelt dat de nieuw aangekondigde beperkingen op Schiphol, een vermindering van maar liefst 22%, het volledige winterseizoen en de periode tot maart zullen aanhouden.

De exploitant van de luchthaven had eerder al het maximum aantal lokaal vertrekkende passagiers met gemiddeld 9.250 passagiers verminderd, ofwel 18% per dag, tot minstens 31 oktober. KLM gaf al eerder aan dat het beperken van het aantal passagiers geen langetermijnmaatregel kan zijn, maar daar lijkt het nu wel op, volgens Marjan Rintel, Chief Executive Officer van de luchtvaartmaatschappij. De nieuwe winterbeperkingen op Schiphol bieden geen enkel perspectief.

complot theorieën

De narigheid gaat maar door. Volgens Frank Oostdam van ANVR is er wel  een hele schrale troost en krijgen we er zekerheid voor terug. Wanneer je een stoel bemachtigd, kan je gegarandeerd reizen.  Reizigers op Schiphol zijn nog maanden de pineut. TUI-topman en ANVR-voorzitter Arjan Kers zegt dat de regering de chaos op Schiphol met opzet niet oplost. “Ik ben geen complotdenker, maar ik kan het niet anders verklaren. De misère op Schiphol hangt samen met de krimpagenda van het kabinet” zegt Kers in gesprek met De Telegraaf.

BVNL schaart zich achter de conclusie van Kers en heeft geen goed woord over voor de nieuwe capaciteitsreductie voor de wintermaanden. “We staan internationaal voor joker en het raakt onze economie recht in het hart. Uiteindelijk gaan er bij krimp in de toekomst veel banen verloren”, aldus Lid van de Tweede Kamer Wybren van Haga. De reissector moet ook verduurzamen. Minder vliegvakanties, meer alternatieven. Toch is de situatie op Schiphol niet onmiddellijk te rijmen met verduurzamen. Luchtvaartmaatschappijen zoals TUI wijken nu massaal uit naar lokale luchthavens zoals Eindhoven Airport. De trein, populair onder de luchtvaartklagers, is dan weer veel te traag, te duur, en te veel overstappen. 

Lees ook  Klaar voor ministerspost: ex-makelaar Barry Madlener wil infrastructuur aanpakken

politiek

De nieuwbakken voorzitter van reiskoepel ANVR verlegde langzaam maar zeker de blik naar Den Haag, waar de aandeelhouder zit. Inmiddels verbindt hij de puntjes en trekt hij een harde conclusie. Vanuit de politiek wordt een spelletje gespeeld, meent hij. De luchthaven maakt winst, maar blijkbaar mag de knip niet worden getrokken om de chaos te lijf te gaan. De Schipholtop zit klem. Schiphol laat in een reactie weten dat dit niet het geval is. De krimp staat volgens de top los van de huidige problemen met de eigen operatie die de directie op orde probeert te krijgen.

Gerelateerde artikelen:
Duizenden vluchten worden geschrapt waardoor KLM naar eigen zeggen meer dan 100 miljoen euro schade gaat lijden.
Agendapakket