Onlangs reikte Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie, de prijs van het International Smart Grid Action Network (ISGAN Award) uit aan Stedin Netbeheer. Het project Smart Solar Charging won de eerste prijs. Dit project integreert elektrische voertuigen in een slim energiesysteem door ze in de wijk in te zetten als ‘batterij op wielen’. De ISGAN Award wordt jaarlijks uitgereikt aan innovatieve projecten, beleid en programma’s wereldwijd die elektriciteitsnetten slimmer, schoner en flexibeler maken.

Slim inspelen op aanbod duurzame energie

Elektrische voertuigen hebben een hoog vermogen en staan lange tijd aan een laadpaal. Hierdoor kunnen zij het elektriciteitsnet stabiel houden én groener maken. Het Smart Solar Charging-project speelt in op de pieken in het aanbod van duurzame energie:

  • Eigenaren van elektrische auto’s worden bij lage energieprijzen gestimuleerd om hun auto op te laden (er is dan veel energie beschikbaar);
  • Is de energieprijs hoog? Dan wordt de energie weer vrijgegeven aan de wijk. Elektrische voertuigen worden zo als het ware ingezet als ‘batterij op wielen’.

“Op deze manier vermijden we pieken op het elektricteitsnet, dat steeds voller wordt. En houden we een duurzaam energiesysteem betaalbaar”.

RVO.

Verder ontwikkelen met ketenpartners

Het Smart Solar Charging-project heeft subsidie gekregen via Topsectoren-regeling TSE: Urban Energy. Het project is afgerond en Stedin wil deze oplossing nu met alle ketenpartners doorontwikkelen en uitrollen, aldus de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Print Friendly, PDF & Email
Lees ook  Volvo Cars meldt stijging verkoop auto's