BLUE

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan diensten aanbieden via het Uber platform.

Het Amerikaanse bedrijf maakte bekend dat het Brusselse taxichauffeurs gaat toestaan om hun diensten aan te bieden op haar applicatie. Een beslissing die zowel bestuurders als gebruikers ten goede zal komen, denkt het machtige platform, maar de vraag is of deze ‘aanbieding’ niet een ingeslagen weg naar de afgrond is voor taxichauffeurs? 

Een groot nadeel van diensten verkopen op een platform is dat je geen klantrelatie opbouwt. Als klanten tevreden zijn na de taxirit zullen ze eerder weer bij Uber bestellen, zonder de garantie dat die bij jou terecht komt. Volgens Uber gaan chauffeurs minder tijd besteden aan rondrijden op zoek naar passagiers of wachten op taxistandplaatsen en meer tijd rijden met een betalende passagier aan boord.

voor- of nadelen

Voordelen zijn er uiteraard. Uber is een toegankelijk platform met veel verkeer en geniet een grote naamsbekendheid. Investeren in een eigen website is geen must of het creëert een extra verkoopkanaal naast je eigen kanalen. Marketing wordt eigenlijk door Uber voor je gedaan. 

Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan diensten aanbieden via het Uber platform. Zo zal je bijvoorbeeld commissie moeten betalen over elke dienst die de deur uit gaat via hun platform. Daarnaast zitten de volgende punten ook niet altijd mee zoals een Uber beleid waarbij je wordt gestraft wanneer je er niet aan houdt of geen inzicht in klantendata. Wellicht is het belangrijkste nadeel dat veel concurrenten soms goedkoper dezelfde diensten gaan aanbieden.

Lees ook  Plannen RVC vallen niet goed bij taxichauffeurs Eindhoven Airport

"De app stelt ze ook in staat hun diensten aan te bieden aan nieuwe doelgroepen, zowel lokaal als internationaal, die ze wellicht al wilden maar niet eerder in staat waren om te bedienen"

Of de genoemde nadelen voor jouw een reden zijn om niet te starten bepaal je uiteraard zelf. Belangrijk is in ieder geval dat je je blijft focussen op kansen in de markt in plaats van de moeilijkheden. Uber wil bijdragen aan de transformatie van mobiliteit in Brussel. Door diensten in de Uber-app te plaatsen, spreek je wel direct een onwijs breed publiek aan. De kans is hierdoor groot dat je meer ritten weet te creëren maar het blijft uitkijken voor de percentages die je hiervoor moet afgeven aan het platform. 

(Tekst loopt door onder de foto)
taxivervoer
Helaas zitten er ook een aantal nadelen aan diensten aanbieden via het Uber platform.
Agendapakket

De samenwerking tussen taxi’s en Uber, die voortvloeit uit het nieuwe Taxiplan, markeert ook volgens Uber een belangrijke stap op weg naar de eenwording van de sector. Na jaren van conflict moet de samenwerking het ook mogelijk maken om files en lege kilometers in Brussel te verminderen. Via de Uber diensten kunnen passagiers vooraf het tarief zien, maar de taxameter wordt nog steeds gebruikt om de uiteindelijke prijs van de rit te bepalen. Deze wordt na afloop via de Uber app betaald.

Dit besluit past in de ambitie van Uber om in 2025 alle taxi’s op zijn applicatie te integreren. In 2021 hebben zich daar al meer dan 120.000 taxichauffeurs ingeschreven, geeft het bedrijf aan. En “een aantal Europese markten zag een driecijferige groei van het aantal taxiritten, zoals Oostenrijk, Duitsland, Spanje en Turkije.” Argwaan blijft geboden want door deze manier van werken wordt het platform machtiger dan ooit en beschikt het over alle klantengegevens, niet enkel van de eigen klanten maar tevens van de gegevens van de taxibedrijven die hun diensten aanbieden op het platform. Hiermee wordt Uber de Bol.com van de taxisector.

Lees ook  Pegasus Airlines-vlucht ondervindt ernstige vertraging door storm Ciarán

Laurent Slits 

Slits  begon zijn carrière als advocaat bij Cleary Gottlieb Steen & Hamilton en zette deze verder als consultant bij The Boston Consulting Group (BCG) waar hij projecten begeleidde in strategie, organisatie en operations in de energie-, transport – en publieke sector in Europa en Afrika.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket
Print Friendly, PDF & Email