Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Met de aanschaf van deze nieuwe treinen komen er 30.000 zitplaatsen bij.

De Nederlandse Spoorwegen heeft een contract getekend bij de Spaanse treinfabrikant CAF voor zestig nieuwe dubbeldekkers. Deze dubbeldekkers bestaan uit enkeldeks en dubbeldeksrijtuigen waardoor er meer zitplaatsen zijn en een betere toegankelijkheid is voor mensen in een rolstoel. Mensen in een rolstoel kunnen door de gelijkvloerse instap en uitschuiftrede makkelijker in de trein komen. Met de aanschaf van deze nieuwe treinen komen er 30.000 zitplaatsen bij.  

“De gelijkvloerse instap van de enkeldeksrijtuigen maakt de trein beter toegankelijk, de dubbeldeksrijtuigen in het midden zorgen voor extra zitplaatsen. Vanzelfsprekend biedt de trein onze reizigers straks alle gemak tijdens hun reis, zoals oplaadpunten, wifi en comfortabele stoelen. Ook kan deze trein met een topsnelheid van 160 km/uur sneller dan de huidige dubbeldekkers, belangrijk voor het realiseren van een kortere reistijd. We hebben goede ervaringen met deze fabrikant. Onze meest recente Sprinters (type SNG) zijn gebouwd door CAF en rijden naar alle tevredenheid door Nederland. We zien uit naar de samenwerking voor deze nieuwe trein”.

(Tekst loopt door onder de foto)
Nieuwe dubbeldekker NS en CAF 4.

De nieuwe treinen hebben comfortabele stoelen, oplaadpunten en wifi. De topsnelheid van deze treinen is 160 kilometer per uur. Nu start eerst de designfase met de fabrikanten, daarna als het ontwerp definitief is start er een fase van productie, testen en toelating. Deze treinen vervangen een deel van de dubbeldekkers type DDZ van NS. De nieuwe treinen gaan naar verwachting in 2028 rijden en kosten 600 miljoen euro.

“Wij zijn verheugd dat NS opnieuw op CAF rekent om deze nieuwe trein te introduceren. De afgelopen jaren hebben we nuttige ervaring opgedaan met de introductie van de nieuwste Sprinter, genaamd SNG. Deze trein rijdt sinds 2018 rond en is enthousiast ontvangen. Samen gaan we ervoor zorgen dat ook de nieuwe dubbeldekker een waardevolle aanvulling is voor reizigers”.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket