DVDP width=

De 'luchttaxi' kan verticaal opstijgen en landen en biedt ruimte aan vier passagiers en de piloot.

Veel bedrijven werken momenteel aan eVTOL’s. We noemen het elektrische voertuigen die verticaal kunnen opstijgen en landen, maar eigenlijk zijn het meer vliegtuigen dan auto’s. Stellantis en Archer bundelen nu de krachten om Archer’s Midnight eVTOL-vliegtuig te bouwen. Stellantis zal geavanceerde productietechnologie, expertise, ervaren personeel en kapitaal inbrengen om de vliegtuigproductie mogelijk te maken. Het doel is dat Stellantis het eVTOL-vliegtuig van Archer massaal gaat produceren als exclusieve contract fabrikant.

luchttaxi

Stellantis NV en Archer Aviation Inc. hebben de overeenkomst aangekondigd dat ze hun samenwerking aanzienlijk uitbreiden door krachten te bundelen voor de productie van Archer’s Midnight eVTOL vliegtuigen. Met een actieradius van ruim 160 kilometer wordt de luchttaxi uitermate geschikt voor korte vluchten waarbij mensen heen en weer worden gevlogen. Het opladen zou maar zo’n 10 minuten hoeven duren.

Midnight is ontworpen om veilig, duurzaam, stil en met een verwacht laadvermogen van meer dan 450 kilogram, kan het vier passagiers plus een piloot vervoeren. Met dit bereik is Midnight optmaal voor korte ritten met een tussentijdse oplaadtijd van ongeveer 10 minuten.

(Tekst loopt door onder de foto)
De Midnight stijgt verticaal op en landt als een helikopter.

Stellantis NV is een van ’s werelds toonaangevende autofabrikanten en een mobiliteitsaanbieder. De legendarische en iconische merken belichamen de passie, innovatieve producten en diensten, waaronder Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS Automobiles, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, Ram, Opel, Free2move en Leasys.

Archer ontwerpt en ontwikkelt elektrische verticale start- en landingsvliegtuigen voor gebruik in stedelijke luchtmobiliteitsnetwerken. Archer’s missie is om de lucht te ontgrendelen, zodat iedereen zich opnieuw kan voorstellen hoe ze bewegen en tijd doorbrengen.

Lees ook  NTM aan de slag met datastandaarden Mobility as a Service

Autobedrijven werken de laatste tijd vaker samen met partijen uit de luchtvaart. Eerder gingen ook Airbus en Audi een samenwerking aan en in november ging Renault een samenwerking aan met vliegtuigbouwer Airbus om een nieuwe generatie elektrische accu’s en hybride technologie voor auto’s en vliegtuigen te ontwikkelen. Het Chinese automerk Xpeng hield vorig jaar al openbare testvluchten met zijn vliegende auto X2. Het toestel heeft plek voor twee personen en kan behalve handmatig bestuurd worden ook autonoom vliegen.

Gerelateerde artikelen:
Het toestel is geschikt voor korte taxivluchten waarbij mensen heen en weer worden gevlogen.
DVDP width=
Print Friendly, PDF & Email