Print Friendly, PDF & Email

Vanaf december 2023 is EBS de vervoerder in de nieuwe concessie Zaanstreek-Waterland.

EBS start in december 2023 de nieuw gevormde concessie Zaanstreek-Waterland met maar liefst 193 nieuwe generatie VDL Citea’s. De voertuigen, volledig gebaseerd op een elektrische aandrijflijn, worden vanaf september 2023 geleverd. Voor VDL Bus & Coach is dit de grootste order die het ooit heeft gekregen voor elektrische voertuigen.

VDL Bus & Coach gaat 60 nieuwe generatie VDL Citea’s van het type LE-122 en 133 VDL Citea’s van het type LE-135 leveren. De VDL Citea’s LE-135 komen zowel in R-Net als M-Net uitvoering. De voertuigen worden uitgerust met accupakketten met een capaciteit van respectievelijk 490 kWh (LE-122) en 552 kWh (LE-135).

“We zijn enorm trots dat we de komende 15 jaar het openbaar vervoer in Zaanstreek-Waterland mogen exploiteren. Kiezen voor elektrische bussen is voor ons een logische keuze. Met deze opdracht groeit onze vloot elektrische bussen naar meer dan 500 Wij hebben veel vertrouwen in de samenwerking met VDL voor deze concessie Zaanstreek-Waterland"

DVDP

Volgens opdrachtgever Vervoerregio Amsterdam stapt EBS in een ambitieuze en flexibele concessie. EBS start met een hoog vervoersaanbod en speelt snel in op veranderende omstandigheden zoals groeiende passagiersaantallen. EBS zet ook sterk in op technologische innovaties, zoals betalen met andere middelen dan de OV-chipkaart en het plannen van reizen van deur tot deur. Daarnaast zal EBS, nog meer dan in de huidige concessie, inzetten op inclusiviteit, zodat alle verschillende doelgroepen optimaal gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

CEO bij VDL Bus & Coach Rolf-Jan Zweep, die op 1 januari 2023 de rol van overnam van Paul van Vuuren, laat weten dat ze enorm trots zijn dat VDL Bus & Coach de gehele nieuwe vloot voor deze nieuw gevormde concessie mag leveren. “EBS en VDL zijn bekenden aangezien we EBS eerder 10 elektrisch gelede voertuigen mochten leveren voor concessie Waterland en 23 elektrische lage instap voertuigen voor gebruik in Haaglanden.” De nieuw geleverde bussen gaan jaarlijks veel kilometers afleggen maar de nieuwe generatie VDL Citea is hier bij uitstek geschikt voor door zijn zuinige energieverbruik en optimale rijeigenschappen.

EBS

Een ambitieus Nederlands openbaar vervoerbedrijf waarbij de reiziger en kwaliteit voorop staan. Openbaar vervoer betekent bewegen, verbindingen leggen en verbindingen onderhouden. Meer dan bus alleen. Zij stellen hun reiziger en de klantreis centraal door makkelijk en snel reizen van deur tot deur te bieden. EBS Public Transportation BV startte in 2011 in de concessie Waterland in Noord-Holland. Sinds 2018 en 2019 verzorgt EBS ook het busvervoer in de concessie Voorne-Putten en Rozenburg en in de concessie Haaglanden streek. Eerder dit jaar maakten de provincies bekend na openbare aanbesteding de concessie IJssel-Vecht te gunnen aan EBS. EBS verzorgt het openbaar vervoer in deze regio vanuit vestigingen in Apeldoorn, Dedemsvaart, Deventer, Harderwijk en Zwolle.

VDL Bus & Coach

Begin 2023 opent VDL Bus & Coach een nieuwe fabriek in het Belgische Roeselare. De nieuwe fabriek in Roeselare wordt, naast Valkenswaard, VDL’s centrum voor e-mobiliteit, waardoor ze nog beter kunnen inspelen op de behoeftes en vragen vanuit de Europese markt. De CO2-neutrale fabriek wordt volgens President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep ‘de modernste bussenfabriek van Europa’.

Foto: VDL Bus & Coach

Gerelateerde artikelen:
Buskrant