Ook de werknemers bij touringcarbedrijven sloten deze week aan bij de staking.

Net als gisteren wordt er vrijdag gestaakt in het streekvervoer. Vakbond FNV wil daarmee een betere cao afdwingen. De staking treft vooral streekbussen, maar ook regionale treinen van vervoerders als Arriva en Keolis. Werkgevers hebben naar eigen zeggen “een bovengemiddeld hoog loonbod” van 8 procent gedaan, maar de FNV vindt dat onvoldoende.

Ook de werknemers bij touringcarbedrijven sloten deze week aan bij de staking. Terwijl de werkgevers in de touringcarvervoer vinden dat de aangekondigde staking in touringcarvervoer zinloos is en Busvervoer Nederland en CNV Vakmensen onlangs een nieuwe cao besloten busvervoer (touringcarvervoer) voor de periode 2023-2024 overeenkwamen, gaat FNV stug door, dit terwijl de werkgevers aan heel veel van de eisen van FNV tegemoet zijn gekomen.

Duizenden werknemers in het streekvervoer staken. Streekvervoerders zoals Arriva hadden daarom al gewaarschuwd voor verstoringen in de dienstregelingen. Ook lokale vervoerders Keolis en Qbuzz kunnen geen garantie geven dat de dienstregeling goed verloopt.

DVDP

We krijgen met nog meer stakingen te maken nu steeds meer werknemers bereid zijn actie te voeren voor een hoger loon. Vakbonden FNV eist compensatie voor de torenhoge inflatie en hopen daarmee hun koopkracht te behouden voor de leden. Daarnaast is er ook veel aandacht voor de arbeidsomstandigheden, pauzeregeling en doorbetaling bij ziekte.

vijfzesde-regeling

Naast de loonsverhoging is voor de werknemers touringcarbedrijven afgesproken de vijfzesde-regeling af te schaffen. Dit was een langgekoesterde wens van de vakbonden en daaraan wordt nu tegemoetgekomen. Deze regeling verdwijnt per 1 januari 2024 en wordt vervangen door de pauzeregeling zoals die nu geldt voor internationale lijndiensten. Hiermee komt er een einde aan de in eerdere cao’s afgesproken regeling dat bij sommige soorten vervoer van de zes uur er vijf worden uitbetaald. Deze regeling was in het leven geroepen met het oog op de vele lange onderbrekingen in het ongeregelde busvervoer. Het afschaffen van de regeling is een fikse kostenpost voor de ondernemers, die desalniettemin achter de wijziging staan.

Lees ook  De macht van de lobby: hoe Uber en Bolt EU-bescherming blokkeren

verschillen

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom vakbonden FNV en CNV verschillende eisen hebben over dezelfde standpunten in het busvervoer. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met verschillende belangen of prioriteiten van de vakbonden of de werknemers die zij vertegenwoordigen. Ook kan het zijn dat verschillende vakbonden verschillende informatie hebben over de situatie in het busvervoer, wat kan leiden tot verschillende standpunten.

Een bijkomend plusje is de ledengroei voor de vakbonden, iets wat na jaren van verlies niet onaardig is. In 2021 waren er 98 duizend vakbondsleden minder dan in 2019, een daling van 6 procent. Het aantal vakbondsleden loopt terug sinds 2011. Vanaf de start van de meting in 1901 was slechts vier keer eerder sprake van een sterkere daling. Het aandeel vakbondsleden dat de AOW-leeftijd heeft bereikt of ouder is nam toe. In het onderwijs zijn naar verhouding de meeste werknemers lid van een vakbond. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Gerelateerde artikelen:
Ook de werknemers bij touringcarbedrijven sloten deze week aan bij de staking.
Print Friendly, PDF & Email