Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De voornaamste ontslagreden was een daling van de autoproductievolumes in 2023 in Finland.

Dat de Helmondse Lightyear 0 de stekker uit de productie trok kwam als extra klap bovenop de eerder aangekondigde ontslagen voor de Finse autobouwer, en concurrent van VDL Nedcar in Born, Valmet Automotive uit Uusikaupunki. De zon ging onder voor ongeveer 20 personen in de productie en ongeveer 10 kantoormedewerkers in de afdeling waar de zonneauto werd gebouwd in de autofabriek van Uusikaupunki.

Opvallend is dat de Helmondse zonneauto gebouwd werd bij een bedrijf dat voor 23,08 % in handen is van het Chinese Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), de wereldleider op het gebied van batterijcellen voor elektrische voertuigen. Het Finse bedrijf startte met de serieproductie van de Lightyear 0 in november 2022. Het was de eerste echte zonne-elektrische wagen in de fabriek in Uusikaupunki te Finland. Veel genodigden, de internationale media en het topmanagement van zowel Lightyear als Valmet Automotive waren op die dag in de fabriek aanwezig.

(Tekst loopt door onder de foto)

ontslagen

Valmet Automotive had eerder al geïnformeerd over de noodzaak om personeel in de autofabriek van Uusikaupunki te ontslaan. De voornaamste reden was een daling van de autoproductievolumes in 2023. De noodzakelijke aanpassingen gaan maximaal 630 medewerkers betreffen. De werkgever overweegt tijdelijke ontslagen, beëindiging van het dienstverband en wijzigingen in functieomschrijvingen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Valvet Automotive - Uusikaupunki

Valvet Automotive

De Valmet Automotive-groep is een toonaangevende Europese fabrikant van batterijsystemen voor elektrische voertuigen en kinematische systemen voor auto’s voor OEM’s. Het bedrijf is tevens een van de grootste voertuigcontractfabrikanten ter wereld. In zijn strategische ontwikkeling richt Valmet Automotive Group zich op elektromobiliteit door de ontwikkeling en productie van batterijmodules en pakketten voor geëlektrificeerde voertuigen. Het bedrijf heeft vestigingen in Finland, Duitsland en Polen. 

De grootste aandeelhouders van Valmet Automotive zijn het Finse staatsinvesteringsbedrijf Tesi en de Pontos Group, elk met een belang van 38,46%. 23,08 % is in handen van het Chinese Contemporary Amperex Technology Limited (CATL), de wereldleider op het gebied van batterijcellen voor elektrische voertuigen.

Gerelateerde artikelen:
DVDP