Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Taxichauffeurs eisen eigenlijk allemaal dingen die een normaal zichzelf respecterend bedrijf zijn werknemers zou moeten gunnen.

Dat Uber niet thuis geeft bij protesten is onderdeel van het beleid. Je kan ook niet verwachten dat het Uber-hoofd van Europa, Maurits Schönfeld boze actievoerders te woord staat. Chauffeurs probeerden het eisenpakket aan de directie te overhandigen, maar daar bleef het bij. Vakbond FNV organiseerde de actie die begon op het NDSM-terrein en eindigde voor het hoofdkantoor van Uber aan de Mr. Treublaan in Oost.

Amrit Sewgobind, bestuurder FNV Platformwerk: ‘De maat is echt vol voor de chauffeurs, ze worden onderbetaald, Uber houdt zich niet aan uitspraken van rechters en chauffeurs worden te pas en onpas geblokkeerd. En als chauffeurs daarover met de directie in gesprek wil, komt Uber met niets concreets over de brug.’

Ook werd een liveverbinding gelegd met een gelijktijdige actie in Engeland, waar ook om betere arbeidsvoorwaarden wordt gevraagd. Volgens de bond wil de Uber-directie niet met de chauffeurs in gesprek. Toch wijst alles erop dat Uber uiteindelijk het onderspit gaat delven en de chauffeurs moet geven waar ze volgens de wet en cao recht op hebben.

Zo'n honderd boze Uber-chauffeurs eisen bij het hoofdkantoor van de Amerikaanse taxi-app in Amsterdam een hoger salaris.

De zaak op zich is niet nieuw. FNV strijdt al jaren tegen Uber, omdat het chauffeurs niet behandelt als echte zelfstandigen, maar ook niet in dienst neemt en het cao-loon betaalt. Het hoger beroep in die zaak loopt nog en dus hoeft Uber zich nog niet aan de uitspraak te houden. Tot groot ongenoegen van de een deel van de taxichauffeurs die zelfs gemaskerd aan het betogen waren. De politie sommeerde de FNV op te treden en de taxichauffeurs uit de buurt te houden van het hoofdkantoor.

Uber reageert in een persbericht dat de chauffeurs het afgelopen jaar 35 procent meer zijn gaan verdienen en dat 94 procent van hun chauffeurs niet in loondienst wil. De FNV vindt echter dat Uber zich moet gaan opstellen als een goede werkgever. De vakbond wil ook dat chauffeurs niet meer zomaar van de app kunnen worden gegooid

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket