Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

In de zomer besluit NS op basis van de meest actuele cijfers welke dienstregeling ze echt in 2024 gaan rijden.

De Nederlandse Spoorwegen heeft een adviesaanvraag Dienstregeling 2024 gedaan aan regionale overheden en de reizigersorganisaties verenigd in het LOCOV (Landelijk Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer). 

NS wil de dienstregeling van 2024 namelijk verbeteren en aanpassen aan de wensen van de reizigers. Het reisgedrag is erg veranderd sinds corona uitbrak, er zijn sindsdien nog steeds minder reizigers die van de trein gebruik maken en ze weten niet hoe dit zich in de toekomst gaat ontwikkelen. 

Ook is er een personeelstekort en kunnen ze niet voorspellen wanneer dit probleem opgelost is, kortom de NS heeft te maken met veel onzekerheden. Daarom is de adviesaanvraag dit jaar vooral een procedurele stap om vervolgens bij ProRail ruimte op het spoor aan te vragen. De NS neemt een definitief besluit over de dienstregeling in de zomer.

“We zien dat NS met de dienstregeling van 2023 reizigers weer een stabiele en betrouwbare dienstregeling biedt. Door langere treinen te rijden, past het aantal geboden stoelen weer bij de huidige reizigersaantallen. Daarnaast voorkomt deze dienstregeling dat de werkdruk bij onze collega’s verder toeneemt. De eerste ervaringen zijn goed: reizigers hebben minder vaak een te drukke trein, kunnen meestal zitten en worden weinig geconfronteerd met uitval”.

(Tekst loopt door onder de foto)
NS wil de dienstregeling van 2024 namelijk verbeteren en aanpassen aan de wensen van de reizigers.

Een aantal voorstellen van de dienstregeling 2024 zijn bijvoorbeeld een nieuwe nachttrein op vrijdag en zaterdag tussen Amsterdam Centraal en Utrecht Centraal, die stopt op de stations Hilversum Media Park, Hilversum en Hilversum Sportpark. Op vrijdag en zondag wordt de capaciteit van Thalys in de richting Amsterdam iets vergroot. De tienminutentreinen tussen Arnhem, Schiphol en Rotterdam (Intercity’s) is in de capaciteitsaanvraag aangevraagd op maandag tot en met donderdag overdag. 

De tienminutentreinen tussen Amsterdam en Eindhoven (Intercity’s) is ook op maandag tot en met donderdag overdag aangevraagd. In de avonduren en op vrijdag tot en met zondag de hele dag rijden de Intercity’s en Sprinters zoveel mogelijk om het kwartier. NS is voornemens om vanaf februari 2024 iedere dag van de week één retourrit Amsterdam-London extra aan te vragen in de capaciteitsaanvraag. 

Op werkdagen worden vanaf deze datum per richting vijf treinen aangevraagd, op zaterdagen drie en op zondagen vier. Reizigers kunnen vanaf 2024 in minder dan zes uur met de trein reizen tussen Amsterdam en Berlijn. In de zomer besluit NS op basis van de meest actuele cijfers welke dienstregeling ze echt in 2024 gaan rijden. 

Gerelateerde artikelen:
Treinkrant