Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag.

Wie is er in Nederland niet mee opgegroeid, de fiets? We zijn een echt fietsland, van kleins af aan leren we van onze ouders fietsen en ons land leent zich daar uitstekend voor met duizenden kilometers aan fietspaden. Het Nationaal VVN Verkeersexamen bestaat ondertussen alweer 91 jaar, het initiatief is bijna een eeuw geleden ontstaan in 1932. Het VVN theoretisch Verkeersexamen toetst of de leerlingen de verkeerskennis beheersen, voldoende inzicht hebben in verkeerssituaties en of ze zich bewust zijn van het belang van veilig verkeersgedrag. Het VVN Verkeersexamen bestaat uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Kinderen oefenen hier gemiddeld 11,8 uur voor. Deze week wordt het Nationaal VVN Verkeersexamen weer afgenomen op 27, 28 en 30 maart op bijna alle basisscholen bij groep 7 en 8 in de schoolregio’s midden, noord en zuid.

“Hiermee geven we kinderen een belangrijke basis voor een veilige deelname aan het verkeer. Dit is belangrijk, omdat dit een leeftijd is waarop we ze bewust moeten maken van hun eigen rol in het verkeer en van verkeersgedrag. Vanaf deze leeftijd gaan kinderen vaker zelfstandig op de fiets naar school of naar een sportvereniging en fietsen ze langere afstanden. Het is essentieel dat we ze van jongs af aan ondersteunen met ‘wegwijs’ worden; zij zijn immers de (zelfstandige) verkeersdeelnemers van de toekomst”.

(Tekst loopt door onder de foto)
93 procent van alle basisscholen deed in 2022 mee aan het theoretische gedeelte van het examen.

Het praktijkexamen is in de maanden april, mei en juni en veel kinderen stappen dan op de fiets om dit praktijkexamen af te leggen. Je ziet in deze maanden kinderen fietsen met oranje hesjes met rugnummers die routes afleggen. Tijdens het VVN praktisch Verkeersexamen wordt getoetst of de kinderen de kennis kunnen toepassen en veilig gedrag vertonen in het echte verkeer. Langs de route staan vrijwilligers die, aan de hand van een controlelijst, beoordelen of de leerlingen goed handelen. Bij het Nationaal VVN Verkeersexamen zijn vele beoefenaars en betrokkenen, deze bestaan onder andere uit scholen, leerkrachten, leerlingen, (verkeers)ouders en VVN vrijwilligers. 93 procent van alle basisscholen deed in 2022 mee aan het theoretische gedeelte van het examen en 84 procent deed mee aan het praktisch gedeelte van het examen.

Gerelateerde artikelen:
Agendapakket