Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Op donderdag 27 april 2023 viert de Koning samen met zijn familie Koningsdag in Rotterdam.

Nederland kleurt oranje en viert Koningsdag. Door het hele land zijn allerlei activiteiten zoals vrijmarkten, festivals en Koningsdagfeesten. In Amsterdam worden alleen al zo’n 200.000 feestvierders verwacht. Naast Amsterdam wordt er ook grote drukte verwacht rond Eindhoven, Breda, Alkmaar, Arnhem, Zwolle en Rotterdam, waar de Koninklijke familie op bezoek gaat. 

Rotterdam

Rotterdam kleurt oranje op Koningsdag door het bezoek van de Koninklijke familie. De route van de Koninklijke Familie begint donderdag 27 april om 11.00 uur ter hoogte van het Afrikaanderplein. Op deze plek wordt het Koninklijk gezelschap op feestelijke wijze welkom geheten. De bereikbaarheid en parkeren tijdens Koningsdag staat dus behoorlijk onder druk. Ons advies is om gebruik te maken van het openbaar vervoer.  De NS en de RET zetten extra treinen en metro’s in. De NS stopt ook op station Blaak. Enkele bus- en tramlijnen rijden een omleiding vanwege Koningsdag. 

Op een groot podium zijn er de hele dag tot 17 uur optredens van bekende artiesten zoals Davina Michelle, Lee Towers, Ronnie Flex en Broederliefde. Op het podium neemt de Koninklijke Familie rond ongeveer 13.00 uur afscheid van het Rotterdamse publiek, waar het feest nog doorgaat tot 17.00 uur. Komt u met de auto van buiten Rotterdam? Dan kunt u deze parkeren op één van de P+R-locaties aan de rand van de stad en verder reizen met het openbaar vervoer. Op een aantal P+R-terreinen kunt u alleen gratis parkeren als u verder reist met het openbaar vervoer mét een OV-chipkaart of een RET-dagkaart met chip. Op de pagina P+R-terreinen leest u welke dat zijn en hoe het werkt.

Lees ook  Werkbezoek: Koning en staatssecretaris Heijnen bezoeken onderhoudsbedrijf NS

vrijmarkten

Een vrijmarkt is een markt waarop iedereen, ‘vrij’, gratis dus, zijn handelswaar mag verkopen. In Nederland wordt in veel steden traditioneel een grote vrijmarkt gehouden op Koningsdag. Woensdagavond wordt op veel plaatsen in ons land ook al feest gevierd. Zo begint de populaire vrijmarkt in Utrecht al op woensdagavond om 18:00 uur en die gaat de hele nacht en volgende dag door. Daarnaast vinden in de binnenstad verschillende muziekevenementen plaats maar ook in andere steden is het tijdens Koningsnacht druk met feestvierders, trek wel warme kleren aan want de temperatuur kan rond het vriespunt zijn.

Dit jaar wordt het 10-jarige koningschap in Rotterdam groots gevierd. Heel Rotterdam is al versierd met oranje decoratie. De koninklijke familie bezoekt Rotterdam, dé plek waar Willem-Alexander zijn verjaardag viert en tien jaar koningschap.

(Tekst loopt door onder de foto)
Naast Amsterdam wordt er ook grote drukte verwacht rond Eindhoven, Breda, Alkmaar, Arnhem, Zwolle en Rotterdam, waar de Koninklijke familie op bezoek gaat.

Het zal op veel plekken in ons land een drukte van jewelste zijn tijdens Koningsnacht en Koningsdag en hoe kom je het beste van A naar B? Het makkelijkste is om met het openbaar vervoer naar de feestelijkheden af te reizen, niemand hoeft de BOB te zijn en je zit ook niet met parkeerproblemen of files. Over het algemeen rijden de meeste OV-bedrijven als op een zaterdag. Arriva zet wel extra bussen in om feestvierders veilig te vervoeren naar vele festiviteiten tijdens Koningsnacht en Koningsdag. RET zet extra metro’s in deze dag. De Nederlandse Spoorwegen rijdt een speciale Oranjedienstregeling. Er rijden extra treinen en de treinen zullen ook langer zijn dan normaal. Ook zullen er extra NS-medewerkers worden ingezet om bijvoorbeeld treinen en stations schoon te houden en reizigers op weg te helpen.

Lees ook  Geen treinen: werkzaamheden leggen treinverkeer rondom Leeuwarden plat

Om het een gezellige dag te houden gelden er wel een aantal regels in de treinen en op de stations. Er wordt geen alcohol verkocht op de stations en er mag ook geen alcohol gedronken worden in de trein. De bagagekluizen op station Breda en Amsterdam Centraal zijn gesloten. De stations Amsterdam RAI en Amsterdam Sciencepark zijn op Koningsdag gesloten om onveilige en overvolle situaties te voorkomen. Ook kun je gewoon de fiets pakken of een taxi bestellen. Houd er wel rekening mee als je bijvoorbeeld in de binnenstad van Amsterdam feest gaat vieren dat tijdens Koningsdag het centrum van Amsterdam is afgesloten voor gemotoriseerd vervoer. Dat heeft ook invloed op het taxivervoer. Aan de rand van het afgesloten gebied zijn taxistandplaatsen.

Gerelateerde artikelen:
Utrecht