BLUE

De gemeente Amstelveen heeft tot en met oktober een actie met een E-bike en een E-bakfiets.

Ongezien een elektrische fiets kopen is niet zo verstandig, maar hoe pak je het dan aan? Je wilt niet zomaar duizenden euro’s uitgeven aan iets waarvan je dus helemaal niet weet of het wel bevalt. En even een testrondje voor de fietsenwinkel of in het speciale testcentrum van de leverancier is vaak niet voldoende. Je wilt natuurlijk ook weten hoe het is om bijvoorbeeld naar je werk te rijden met de e-bike in plaats van met je auto. Tegenwoordig mag je zelfs een matras van een nieuw bed langer dan een week uitproberen dus hoe zit dat eigenlijk met een elektrische fiets?

Je kunt er voor kiezen om bij een fietsverhuurbedrijf bij jou in de buurt een e-bike te huren voor een korte periode, dan kun je de rijeigenschappen van een elektrische fiets leren kennen. Je kunt er ook voor kiezen om naar de plaatselijke fietsenwinkel te gaan en te vragen wat daar de mogelijkheden zijn om een dag of langer een E-bike te lenen voor een proefrit. Wel zullen er dan duidelijke afspraken op papier gezet moeten worden, zodat duidelijk is wie aansprakelijk is bij geval van schade of diefstal. Als je voor een wat langere periode een elektrische fiets wil uitproberen kun je deze waarschijnlijk beter huren bij bedrijven die abonnementen aanbieden die maandelijks of na 1 maand opzegbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn Swapfiets en e-bike-to-go.

(Tekst loopt door onder de foto)
Inwoners van de Brainportregio kunnen een week lang een elektrische (bak)fiets of speed pedelec uitproberen.

Ook zijn er bijvoorbeeld gemeentes in Nederland die bewoners voor één of twee weken gratis een e-bike aanbieden. De gemeente Amstelveen heeft tot en met oktober 2023 een actie met een e-bike en een e-bakfiets. Je kunt als inwoner 2 weken lang uitproberen en ervaren hoe het is om met een elektrische (bak)fiets van A naar B te reizen. Groningen Bereikbaar heeft tot 31 december 2023 een actie lopen met een elektrische (bak)fiets of speed pedelec. Je kunt deze voor één week gratis uitproberen. Inwoners van de Brainportregio die 15 á 20 kilometer van hun werk afwonen, kunnen één week lang een elektrische (bak)fiets of speed pedelec uitproberen. Deze actie duurt tot 31 december 2023. Ze willen op deze manier inwoners stimuleren om de auto thuis te laten en de fiets te pakken. Hiermee draag je bij aan minder files, je eigen gezondheid en het verminderen van de uitstoot van stikstof.

Gerelateerde artikelen:
Toerisme
Print Friendly, PDF & Email