trein

De stijging is hoog en heeft te maken met de gestegen kosten van materialen.

ProRail heeft na berekening de gebruiksvergoeding van het spoor voor 2024 bekendgemaakt. Daaruit kwam een stijging van de vergoeding met 14%. Uiteindelijk is ervoor gekozen de gebruiksvergoeding met 10,5% te laten stijgen.

Met de gebruiksvergoeding betalen vervoerders en andere gebruikers van het spoor voor het gebruik van het spoor. Het gaat dan onder meer om gebruik van het spoor zelf, bovenleidingen, stations en opstelfaciliteiten voor treinen. Zo betalen zij voor een deel mee aan de totale kosten van het beheer en onderhoud van de spoorinfrastructuur.

Deze indexatie wordt berekend op basis van de inflatie van de afgelopen twee jaren, het huidige jaar en het volgende jaar. Om tegemoet te komen aan vervoerders en verladers is besloten om de verwachte inflatie van 2024 voorlopig op 0 procent te zetten.

Prijsstijgingen

De stijging is hoog en heeft te maken met de gestegen kosten van materialen. Een lagere stijging van de vergoeding is vanwege die kosten niet haalbaar. Dat zou leiden tot een financieel gat waardoor we het geplande beheer en onderhoud niet in zijn geheel zouden kunnen uitvoeren.

Prorail

ProRail is verantwoordelijk voor het spoorwegnet van Nederland. Wij zetten ons dag en nacht in om reizigers en goederen veilig en op tijd op hun bestemming te laten komen. Dat doen we samen met vervoerders. Ook werken we samen met erkende spooraannemers.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Drie weken van aanpassingen en onderhoud station Schiphol
Zorg
Print Friendly, PDF & Email