Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

In totaal investeert DB nu ongeveer 12 miljard euro in nieuwe langeafstandstreinen.

In een van de grootste inkoopprojecten in de geschiedenis van het bedrijf koopt Deutsche Bahn (DB) 73 nieuwe ICE-treinen. Het totale investeringsvolume van ongeveer twee miljard euro is voor 56 ICE L-treinen van de Spaanse fabrikant Talgo en 17 ICE 3neo-treinen van Siemens Mobility. De bestelde treinen zullen vanaf 2026 op de rails komen en tot 2030 worden uitgeleverd. In totaal investeert DB nu ongeveer 12 miljard euro in nieuwe langeafstandstreinen. De gemiddelde leeftijd van ICE- en Intercitytreinen gaat omlaag van 18 jaar nu naar 12 jaar in 2030. 

Het hoogtepunt van de ICE L is het in- en uitstappen op hetzelfde niveau op standaardperrons van 76 centimeter hoog. Dit betekent een aanzienlijke verhoging van het comfort voor alle reizigers. Ook bij de ICE 3neo profiteren passagiers van tal van innovaties, zoals tablethouders en stopcontacten op alle zitplaatsen. Nieuwe reserveringsdisplays met gekleurde LED-verlichting geven in één oogopslag informatie over gereserveerde en vrije plaatsen. Transparante ruiten zorgen voor een stabiele ontvangst voor mobiele telefoons in de trein.

“DB ondergaat de komende jaren een ingrijpende verjongingskuur. Dat geldt zowel voor het spoornet als voor onze treinen. Dit jaar krijgen we al gemiddeld drie nieuwe ICE-treinen per maand binnen. Met twee miljard euro extra versnellen we de verjonging van ons treinpark. Mensen willen de trein nemen. Met nieuwe treinen, meer comfort en snellere verbindingen komen we tegemoet aan de sterk groeiende vraag naar milieuvriendelijke mobiliteit op het spoor.”

De nieuwe treinen voegen nog eens 39.000 zitplaatsen toe aan de ICE-vloot. Dit omvat in totaal 90 ICE 3neo en 79 ICE L treinen. Voor deze treinen had de DB raamovereenkomsten met de fabrikanten gesloten. De ICE 3neo treinen zijn inmiddels opgeroepen, voor de ICE L heeft DB nog een optie voor nog eens 21 treinen.

(Tekst loopt door onder de foto)
De bestelde treinen zullen vanaf 2026 op de rails komen en tot 2030 worden geleverd. 

"De nieuwe treinen staan voor vooruitgang op het spoor - snel, digitaal, barrièrevrij. Ze creëren niet alleen meer broodnodige capaciteit, maar verhogen ook de kwaliteit en het comfort voor de passagiers. In combinatie met ons pakket aan maatregelen om het netwerk te upgraden, zorgt de verjonging van de vloot vooral voor één ding: meer bedrijfszekerheid.”

De ICE L: gebruik in heel Duitsland

De ICE L, die een topsnelheid heeft van 230 km/u, rijdt vanaf oktober 2024 voor het eerst tussen Berlijn en Amsterdam. Met deze aanvullende bestelling zal de ICE L niet alleen op afzonderlijke trajecten worden ingezet, maar in heel Duitsland. De ICE L biedt ook een aanzienlijk verbeterd gevoel van ruimte met kortere rijtuigen, een nieuw verlichtingsconcept en het nieuwe interieurdesign. Dankzij de multisysteemlocomotief is ook tijdbesparend gebruik in grensoverschrijdend verkeer mogelijk. In de toekomst komen daar ook verbindingen naar Denemarken (Kopenhagen) en Oostenrijk (Wenen) bij.

De ICE 3ne o: gebruik op het circuit

De eerste ICE 3neo zijn sinds december 2022 in gebruik en hebben zich uitstekend bewezen. Met zijn nieuwe lift biedt de ICE 3neo ook een aanzienlijk verbeterde instap voor rolstoelgebruikers. Met een topsnelheid van 300 km/u is de ICE 3neo vooral bedoeld voor verbindingen via de Duitse circuits, bijvoorbeeld tussen NRW en Frankfurt en verder van/naar München (via de nieuwe hogesnelheidsroute Wendlingen-Ulm) of tussen Berlijn en München. In 2024 vervangt de trein dan ook de storingsgevoelige voorgangers op de verbindingen van Frankfurt naar Amsterdam en Brussel, aldus de Duitse spoorwegmaatschappij

Gerelateerde artikelen:
Zorg