Print Friendly, PDF & Email
GRP

Gentenaars willen meer inspraak in toerismebeleid en het cruisetoerisme in Gent wordt aan banden gelegd.

Een recent onderzoek uitgevoerd door de Stad Gent en Toerisme Vlaanderen toont een complexe relatie tussen de inwoners van Gent en het groeiende toerisme. Hoewel het merendeel van de Gentenaars trots blijft op hun stad en het toerisme omarmt, is er een groeiende bezorgdheid over de impact ervan op hun leefomgeving.

De studie, waarbij in de afgelopen zomer 1.779 Gentenaars werden geïnterviewd, onthulde dat twee derde nog steeds achter het toerisme in hun stad staat, net als in 2021. Een indrukwekkende 75% is graag bereid om met anderen te delen wat er allemaal te doen en te zien is in de stad. De schaduwzijde? Maar liefst 66% vindt dat het centrum te druk is, en 49% denkt dat het toenemende aantal toeristen de leefbaarheid in de stad vermindert. Daarnaast ziet 65% van de ondervraagden de opkomst van Airbnb-accommodaties als een factor die het wonen in Gent duurder maakt.

De lokale overheid is zich bewust van deze uitdagingen en neemt al maatregelen om een evenwicht te vinden tussen gastvrijheid en bewoonbaarheid. Zo heeft de Stad Gent een vakantiewoningenstop ingevoerd om de druk op de huizenmarkt te verminderen, en worden bestaande vakantiewoningen belast met een dubbele citytax. Het cruisetoerisme wordt eveneens aan banden gelegd. Voor het komende jaar staan een verdere hotelspreiding en een verbod op touringcars in het centrum op de agenda.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - De Lijn Gent

De roep om inspraak groeit. Terwijl vorig jaar slechts 32% van de Gentenaars aangaf meer betrokken te willen worden bij het beleid rond toerisme, is dit cijfer nu gestegen tot 45%. Kennis over het beleid is ook toegenomen; 22% van de Gentenaars is nu op de hoogte van de duurzaamheidsefforten van de stad, vergeleken met slechts 9% in 2021. Een nieuwe ronde van publieke inspraak is gepland voor 2024.

Lees ook  Vernieuwde tramlijn T4: verbeterde verbindingen in Gent

"Zowel toeristen als bewoners zijn het erover eens dat Gent fantastisch is. Echter, de Gentenaar wil ook blijven genieten van zijn eigen centrum. Als stad nemen we deze zorgen serieus en zijn we actief op zoek naar oplossingen."

Ondertussen blijven toeristen de stad hoog waarderen, zoals blijkt uit marktonderzoek van Toerisme Vlaanderen. Gent ontvangt scores van 8,9 op 10 van verblijfstoeristen en 8,7 op 10 van dagbezoekers. Ze komen vooral voor het culturele aanbod en de gastronomie. Bovendien lijkt 2023 een topjaar te worden voor verblijfstoerisme in Gent, met mogelijk meer dan 1,5 miljoen overnachtingen.

onderzoek

Het onderzoek onderschrijft een trend die niet alleen in Gent, maar ook in andere toeristische hotspots wereldwijd wordt waargenomen: de spanning tussen het economische voordeel van toerisme en de zorgen over leefbaarheid en duurzaamheid. Toerisme is ongetwijfeld een krachtige economische motor. Volgens Toerisme Vlaanderen lijkt 2023 een uitzonderlijk goed jaar te worden voor de stad, met een mogelijk recordaantal van meer dan 1,5 miljoen overnachtingen. Dat brengt natuurlijk werkgelegenheid en inkomsten met zich mee, van hotels en restaurants tot lokale ambachtslieden en winkels.

Gerelateerde artikelen:
Chiron