Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Het is niet alleen een keuze voor een vervoerder, maar ook een keuze voor de toekomst van mobiliteit in de regio.

De strijd om de openbaarvervoerconcessie in West-Brabant is in volle gang, met twee zwaargewichten in de vervoersindustrie die zich hebben ingeschreven voor de bieding. Qbuzz B.V. en Arriva Nederland zijn de twee partijen die hun bod hebben uitgebracht, zo werd bekend op dinsdag 10 oktober na het openen van de digitale kluis waar de biedingen in zijn opgeslagen. Deze biedingen worden de komende tijd zorgvuldig geëvalueerd door de provincie Noord-Brabant. Rond 12 december wordt de winnaar aangekondigd, waarna de verliezende partij nog zes weken de tijd heeft om eventueel bezwaar in te dienen tegen de uitslag. Als er geen bezwaar wordt aangetekend, wordt de winnende partij eind januari definitief bekendgemaakt.

De winnende partij krijgt niet zomaar een opdracht: deze gaat vanaf 6 juli 2025 het openbaar busvervoer in de regio West-Brabant beheren, inclusief de buslijnen die zich uitstrekken tot Utrecht en Rotterdam. Belangrijk om te noteren is dat de concessie een looptijd heeft van tien jaar en dat de nieuwe vervoerder zich moet committeren aan het gebruik van Zero Emissie bussen. Dit betekent dat de bussen geen schadelijke stoffen mogen uitstoten, een vereiste die in lijn is met de groeiende focus op duurzaamheid in het openbaar vervoer.

(Tekst loopt door onder de foto)

Vervoerders Qbuzz B.V. en Arriva Nederland hebben een bieding uitgebracht op de OV-concessie West-Brabant.

Volgens Stijn Smeulders, de gedeputeerde van mobiliteit in Noord-Brabant, is het openbaar vervoer in de provincie allang niet meer beperkt tot alleen traditionele vormen zoals de trein en de bus. Nieuwe technologieën en innovatieve mobiliteitsdiensten hebben de deur geopend voor uiteenlopende vervoersconcepten. Dit omvat alles van flexibele vervoersplannen en carpooling tot deelauto’s en fietsen, tot zelfs vrijwilligersinitiatieven. De nadruk ligt op het creëren van ‘mobiliteitshubs’, waar verschillende vormen van vervoer samenkomen en waar handige apps de reiziger bijstaan in het maken van keuzes.

Lees ook  Busstalling: grote brand verwoest elektrische bussen bij Arriva in Maastricht

Beide bedrijven, Qbuzz en Arriva, zijn geen onbekenden in de Nederlandse vervoersmarkt en hebben elk hun eigen trackrecord als het gaat om de uitvoering van OV-concessies. De winnaar van de concessie zal ook gebruikmaken van een nieuwe busremise gelegen tussen de Druivenstraat en Oosterhoutse busbaan in Breda. Deze remise is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en de nieuwe concessiehouder zal deze als huurder gaan gebruiken.

Fotorechten: Provincie Noord-Brabant – Stijn Smeulders

Gerelateerde artikelen:
Eindhoven