BLUE

Bezoekers die zich verheugden op een avond in de nieuwe Kompass Klub blijven met ongebruikte tickets achter.

De stad Gent weigerde de deuren te openen van de Kompass Klub, en dit ondanks een reeds verkregen brandweervergunning. Aangehaald werden ernstige verkeersveiligheidsrisico’s voor fietsers en voetgangers, als gevolg van een gebrekkige infrastructuur rondom park-and-ride, taxizones en kiss-and-ride plekken. Maar volgens de uitbater van de nachtclub, die zijn frustraties uitte op de VRT nieuwsdienst, ligt de werkelijke reden elders. “We mogen geen muziek spelen omdat onze fietsenstalling te klein is,” beweerde hij.

Voor de stadsdiensten is de kwestie echter duidelijk. “Het is een gezamenlijke beslissing van het hele bestuurscollege om geen vergunning te geven,” stelt Gent onomwonden. De stad is van mening dat de milieumelding niet kan worden aanvaard omdat de locatie niet voldoet aan de veiligheidseisen. Vooral de te kleine en slecht ingerichte fietsenstalling werd genoemd als een cruciaal knelpunt.

Jeroen Delodder, presentator bij Studio Brussel, had oorspronkelijk een ‘all night long dj-set’ gepland voor de openingsavond. Hij betreurt de gang van zaken. “Het is jammer voor iedereen die betrokken is. Ze proberen zich aan een woud van regels en wetgevingen te houden. En het is extra zuur voor alle mensen die samen zouden komen om te dansen en de nieuwe club te verkennen.” Het evenement verwachtte oorspronkelijk zo’n 1.700 bezoekers.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - stadhuis van Gent

Bovendien komt de kwestie op een kritiek moment. De uitgaanswereld heeft al zwaar te lijden gehad onder eerdere restricties en sluitingen, waardoor het des te belangrijker is om nieuwe ondernemingen in dit veld een kans te geven. Tegelijkertijd kan de stad het zich niet veroorloven om concessies te doen op het gebied van veiligheid, zeker gezien eerdere problemen met de club in 2019 rondom drugsgebruik.

Desondanks houdt de stad vol dat ze tot het laatste moment gezocht hebben naar een oplossing, zelfs ondanks een laattijdig en onvolledig aanvraagdossier vanuit de club. “De Stad Gent is nightlife en Kompass erg genegen, maar de veiligheid van de feestvierders primeert,” luidt de officiële verklaring. Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren meerdere gesprekken gevoerd met de nachtclub om een permanente locatie te vinden en hoopt dat de club snel alsnog zijn deuren kan openen, maar dan wel op een veilige manier.

Kompass Klub

De Kompass Klub is een nachtclub gelegen in Gent die zich vooral richt op de muziekgenres techno en house. De Kompass Klub begon als een pop-upclub van Jens Grieten in de buurt van het station Gent-Dampoort. In reactie op het abrupte besluit van de stad Gent om de opening van de Kompass Klub te annuleren, zegt uitbater Jens Grieten: “We betalen de tickets terug, of mensen kunnen ze bewaren voor de volgende keer. We zullen de fietsenstallingen aanpassen om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen. Dit is echt niet serieus van de stad.” Hij geeft aan dat er aanpassingen aan de fietsenstalling zullen worden gedaan om aan de stadsnormen te voldoen, in de hoop de club alsnog te kunnen openen aan de Vliegtuiglaan.

Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email