Pitane Image

Een taxi die je oproept, of waar je zo instapt, moet via de taxameter een duidelijk tarief berekenen.

Taxi’s staan bekend als een handige oplossing voor mensen die moeilijk te been zijn, veel bagage bij zich hebben of gewoon comfortabel en veilig willen reizen. Echter, in Antwerpen waarschuwt burgemeester Bart De Wever voor de aanwezigheid van ’taxipiraten’ tijdens de eindejaarsperiode, zo bericht de Gazet van Antwerpen.

De Wever benadrukt het belang van het instappen in een taxi met een duidelijke vergunningskaart of TX-nummerplaat. Dit advies is onderdeel van een bredere oproep van het Antwerpse stadsbestuur en de taxisector aan klanten om extra alert te zijn op malafide taxichauffeurs tijdens de feestdagen. Deze malafide chauffeurs rijden mogelijk zonder vergunning of rekenen woekerprijzen aan.

De samenwerking tussen het stadsbestuur en de taxisector richt zich op het zoveel mogelijk weren van oneerlijke concurrentie in de taxisector. Het Team Transport Goederen en Personen (TGP) van de Antwerpse politie speelt hierin een cruciale rol door controles uit te voeren, niet alleen in Antwerpen, maar ook tijdens evenementen zoals Tomorrowland. In 2023 voerde Team TGP ongeveer dertig acties uit, waarbij 500 taxi’s werden gecontroleerd. Van deze gecontroleerde taxi’s bleek een aanzienlijk aantal niet in orde. In sommige gevallen werden voertuigen in beslag genomen vanwege overtredingen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: Pitane Blue - Antwerp-Tax

Elke vergunde taxi rijdt met een TX-nummerplaat, een voertuig dat hier niet aan voldoet is ofwel niet in orde, ofwel een taxipiraat.

Een opvallend aspect van de problematiek in 2023 was het aanzienlijke aantal taxichauffeurs dat hogere prijzen aanrekende dan de officiële tarieven, enkele chauffeurs overtraden zelfs verkeersregels. Deze situatie is mede het gevolg van de Vlaamse taxiliberalisering van 2020, die het mogelijk maakte voor chauffeurs om hun eigen prijzen te bepalen. Dit heeft geleid tot grote prijsverschillen voor dezelfde ritten en bezorgdheid over het misbruik van kwetsbare klanten.

Lees ook  Ryanair pakt online reisbureaus aan na vluchtverwijdering

Pierre Steenberghen van de Nationale Groepering voor Taxibedrijven GTL wijst op de taxihervorming van 2020 als de katalysator van het huidige ‘Uber-systeem’ in de Vlaamse taxisector, waar vrije prijzen gelden in een steeds veranderende markt. Dit heeft geleid tot situaties waarin klanten soms aanzienlijk meer betalen dan voorheen, zoals blijkt uit de prijsverschillen tussen Antwerpse en Gentse taxibedrijven voor dezelfde afstand.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Chiron
Print Friendly, PDF & Email