Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De maatregel gaat om middernacht in, zei minister Elina Valtonen van Buitenlandse Zaken vrijdag.

Vijf Europese Unie-lidstaten die grenzen aan Rusland – Polen, Finland, Estland, Letland en Litouwen – hebben ingrijpende maatregelen getroffen door de invoer van voertuigen met Russische kentekenplaten te verbieden. Deze actie, die de al bestaande EU-sancties tegen Rusland wegens zijn agressie in Oekraïne verder aanscherpt, heeft geleid tot een significante ontwikkeling in de handhaving van grenscontroles binnen deze landen.

Finland, dat een uitgestrekte grens met Rusland deelt, heeft onlangs een officiële waarschuwing uitgegeven waarin staat dat voertuigen met Russische kentekenplaten uiterlijk op 15 maart het land moeten verlaten. De Finse douane heeft in een persbericht benadrukt dat deze eis in overeenstemming is met zowel de EU-sancties tegen Rusland als met een beleid dat door het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken in september vorig jaar werd aangekondigd. Dit beleid bood een overgangsperiode van zes maanden voor in Rusland geregistreerde auto’s om de Europese Unie te verlaten.

Vanaf 16 maart zijn individuen die voertuigen met door Rusland uitgegeven kentekenplaten besturen, verplicht bewijs te leveren van hun autorisatie om deze voertuigen legaal in Finland te gebruiken als ze door de wetshandhaving worden gestopt. Voertuigen die niet voldoen aan specifieke vrijstellingen worden in beslag genomen en uit de Europese Unie verwijderd. Bovendien zullen de eigenaars van deze voertuigen verantwoordelijk zijn voor het betalen van douanerechten en alle toepasselijke belastingen.

(Tekst loopt door onder de foto)
Elina Valtonen
Elina Valtonen - Minister van Buitenlandse Zaken Finland

De Finse douane heeft verduidelijkt dat alleen voltijdstudenten en individuen met geldige arbeidscontracten voor bepaalde tijd hun voertuigen tijdelijk in Finland mogen houden. Deze auto’s moeten legaal het land zijn binnengebracht vóór de invoering van het importverbod. Ook is er een uitzondering gemaakt voor voertuigen die onder de EU-sanctieregeling vallen, met name voor auto’s die eigendom zijn van burgers van de Europese Unie die permanent in Rusland wonen.

Lees ook  Prorail en NS onder vuur: boetes en verbeterplannen voor 2024

In het licht van deze ontwikkelingen blijft de grens tussen de Noordse staat en Rusland gesloten tot 14 april 2024, waardoor het momenteel onmogelijk is om via die route te vertrekken. De autoriteiten zullen geen specifieke instructies geven over het verlaten met voertuigen, waardoor de verantwoordelijkheid bij de auto-eigenaren ligt om hun eigen beslissingen te nemen.

Deze maatregelen, die de EU beschouwt als een importverbod dat al sinds 2022 van kracht is onder haar sanctieregime, weerspiegelen de voortdurende inspanningen van de Europese Unie om de druk op Rusland te handhaven in reactie op zijn ongeoorloofde militaire acties in Oekraïne. De Finse douane heeft niet bekendgemaakt hoeveel in Rusland geregistreerde voertuigen momenteel in het land aanwezig zijn, wat wijst op de complexiteit en mogelijk gevoelige aard van deze kwestie.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDTONLIN