Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De Zwitserse tak van modemerk Esprit, Esprit Switzerland Retail AG, heeft een faillissement aangevraagd bij een rechtbank in Zwitserland, dat maakt Esprit Holdings Limited bekend in een persbericht

Niet totaal onverwacht heeft Esprit Holdings Limited, een gerenommeerde naam in de modewereld, te maken gekregen met een behoorlijke tegenslag. Het bedrijf had in een persbericht aangekondigd dat haar Zwitserse dochteronderneming, Esprit Switzerland Retail AG (ESRA), insolventieverklaring heeft aangevraagd bij de bevoegde Zwitserse rechtbank. Deze stap markeert een kritisch keerpunt in de bedrijfsstrategie en roept vragen op over de toekomstige richting van het concern in de turbulente retailmarkt.

ESRA, een indirect volledig eigendom van Esprit en voornamelijk actief in de retaildistributie van kleding en accessoires in Zwitserland, heeft deze maatregel genomen na zorgvuldige overweging door haar directie. Deze beslissing weerspiegelt de uitdagende omstandigheden waarmee de onderneming wordt geconfronteerd, waaronder een algemene economische vertraging, stijgende energie- en logistieke kosten, negatief consumentensentiment in Europa, en langdurig hoge huurkosten voor de ongeschikt grote winkelpanden.

De aankondiging komt op een moment dat Esprit een uitgebreide reorganisatie ondergaat, gericht op het versterken van de samenwerking met groothandels- en franchisepartners en het genereren van nieuwe impulsen in e-commerce. De onvermijdelijke insolventie van ESRA en de sluiting van de bijbehorende winkels zijn een direct gevolg van deze strategische heroriëntatie.

(Tekst loopt door onder de foto)
Esprit

Esprit is ook in Nederland actief, net als in andere landen in de wereld. Die onderdelen worden niet geraakt door het Zwitserse faillissement.

De financiële gevolgen van deze ontwikkeling voor het grotere Esprit-concern lijken beperkt. Volgens de  niet geauditeerde managementrekening van ESRA per 31 december 2023 bedroegen de geconsolideerde totale activa en passiva respectievelijk HK$494,4 miljoen (ongeveer CHF58,6 miljoen) en HK$593,4 miljoen (ongeveer CHF70,3 miljoen). Het bedrijf benadrukt dat de insolventieaanvraag geen directe materiële negatieve impact zal hebben op de bedrijfsvoering en -activiteiten van de groep, die normaal zullen blijven doorgaan.

Lees ook  Einde van een tijdperk: faillissement Van Hool laat diepe wonden na

Esprit blijft alle herstructureringsmogelijkheden en noodplannen evalueren om de waarde van de bedrijfsactiviteiten van de groep te behouden. Aandeelhouders en potentiële investeerders worden geadviseerd voorzichtig te handelen bij het omgaan met de effecten van het bedrijf, en verdere aankondigingen worden beloofd als er materiële ontwikkelingen zijn met betrekking tot de insolventieaanvraag. Over hoeveel getroffen winkels en personeelsleden het precies gaat, wordt niet verduidelijkt. 

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
AppStores