Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De feedback die via NMBS Lab wordt verzameld, speelt een cruciale rol in de doorlopende ontwikkeling en verfijning van de diensten die NMBS aanbiedt.

De Belgische Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft vandaag een nieuwe functie op haar website gelanceerd die reizigers in staat stelt om vooraf de samenstelling van hun trein te bekijken. Deze functie biedt waardevolle informatie over de locatie van specifieke rijtuigen, zoals het fietsrijtuig en de eerste klas, en geeft aan of de trein is uitgerust met airconditioning.

Deze innovatie is een antwoord op veelvoorkomende vragen van reizigers en verbetert de klantenservice door transparantie te bieden over de faciliteiten aan boord van de treinen. In een eerder stadium konden gebruikers van de NMBS-website en -app al de verwachte drukte in de treinen inzien, een functie die sinds 2020 beschikbaar is.

De toevoeging van treinsamenstellingen aan de website is momenteel exclusief beschikbaar via de webinterface van de NMBS, maar zal in de komende maanden ook worden geïntegreerd in de mobiele app. Later dit jaar is het de bedoeling dat deze informatie ook zichtbaar wordt op digitale informatieborden op de perrons, waardoor reizigers nog gemakkelijker hun weg kunnen vinden.

(Tekst loopt door onder de foto)

Naast deze nieuwe functie, heeft de NMBS ook een geüpdatete versie van de BikeOnTrain reisplanner gelanceerd, die al twee jaar bestaat en reeds 30.000 gebruikers heeft. Deze reisplanner is speciaal ontwikkeld voor reizigers die hun fiets willen meenemen. De update biedt nieuwe informatie over de toegankelijkheid van stations voor fietsers, zoals de aanwezigheid van liften en fietsgoten die de toegang tot de perrons vergemakkelijken.

De ontwikkelingen weerspiegelen de inzet van NMBS om het reizen per trein gemakkelijker en aangenamer te maken, door continu te luisteren naar de feedback van de gebruikers en door technologie in te zetten om de service te verbeteren. De introductie van de nieuwe websitefunctie volgt op een periode van uitvoerig testen en feedback verzamelen via NMBS Lab, een platform waar reizigers nieuwe functies kunnen uitproberen en beoordelen voordat ze officieel worden geïmplementeerd.

ABONNEMENT
Chiron