Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De InnoTrans vormt een uitgelezen kans om de nieuwste en meest innovatieve oplossingen in de transporttechnologie te ervaren, die bijdragen aan een duurzamere wereld.

Op weg naar een groenere toekomst benadrukken de exposanten op de InnoTrans 2024 hun inzet voor duurzaamheid. Deze internationale vakbeurs voor transporttechnologie, die van 24 tot 27 september 2024 in Berlijn wordt gehouden, onderscheidt zich door een breed scala aan eco-vriendelijke innovaties, van CO₂-neutraal transport tot interieurontwerpen die grondstoffen besparen.

Een van de meest opvallende initiatieven is de presentatie van Siemens Mobility in Hal 27. Hier toont het bedrijf hoe het zijn klanten helpt de overstap te maken naar koolstofneutraal transport van zowel passagiers als goederen. De oplossingen van Siemens Mobility omvatten schone voertuigen en infrastructuurontwikkeling, evenals diensten die de levensduur van uitrustingen verlengen en zo de ecologische voetafdruk verkleinen. Hun inzet voor het gebruik van energiezuinige producten en alternatieve aandrijfsystemen zoals batterij- en waterstoftechnologieën, positioneert hen als een voorloper in duurzame mobiliteit.

Alstom zet eveneens grote stappen op het gebied van duurzaamheid. Dit bedrijf, dat exposant is in Hal 3.2, heeft aangekondigd dat tegen 2025 al hun nieuwe producten volgens milieuvriendelijke principes worden ontworpen. De focus ligt op het verminderen van de energieconsumptie door efficiëntere aandrijfsystemen en betere aerodynamica, en op de ontwikkeling van moderne hulpsystemen voor de bestuurder.

Vossloh, met een tentoonstelling in Hal 26, benadrukt het belang van een holistische benadering van het spoorwegsysteem. Met hun uitgebreide systeemoplossingen verbeteren ze de infrastructuur van hun klanten en maximaliseren ze de beschikbaarheid van de sporen, wat bijdraagt aan duurzame mobiliteit wereldwijd.

Lees ook  Amsterdam: van der Horst onthult plannen voor betere bereikbaarheid en extra haltes

SPITZKE, gepresenteerd in Hal 5.2, illustreert hoe het bedrijf zich richt op de verantwoordelijke omgang met grondstoffen zoals elektriciteit en diesel, en hoe het de CO₂-uitstoot vermindert. Dit komt ook tot uiting in hun aandacht voor sociale kwesties, waaronder de veiligheid en gezondheid van hun werknemers.

Lantal Textiles toont in Hal 1.1 hoe het bedrijf zijn textielproducten, waaronder zitbekleding en vloerbedekking, produceert met aanzienlijke reducties in het gebruik van grondstoffen, CO₂-uitstoot en waterverbruik.

(Tekst loopt door onder de foto)
InnoTrans
Foto: © InnoTrans - Berlijn

InnoTrans is de toonaangevende internationale vakbeurs voor transporttechnologie, die elke twee jaar plaatsvindt in Berlijn.

Een kleinere, maar opvallende innovatie is de groene hefboom van de verbindingsklemmen van WAGO, te zien in Hal 13. Deze zijn deels gemaakt van gecertificeerde biocirculaire en gerecyclede kunststoffen, wat helpt fossiele hulpbronnen te sparen en kunststoffen in de kringloop te houden.

Swissrail heeft de eer om de eerste CO₂-neutrale landenstand op de InnoTrans te presenteren, een primeur die zij ook in 2024 voortzetten. De nadruk ligt op het verminderen van de uitstoot door reizen en het ondersteunen van klimaatbeschermingsprojecten samen met hun partner Swiss Climate.

Messe Berlin

De Messe Berlin zelf onderstreept haar toewijding aan duurzaamheid met de aanleg van Berlijns grootste dakzonnepaneelinstallatie, die een aanzienlijke hoeveelheid jaarlijkse CO₂-emissies zal besparen. De beursorganisatie verbetert ook haar afvalmanagementstrategieën en zet in op de hergebruik van materialen en recycling.

Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Verkiezingen: Europa investeert miljoenen in duurzaam vervoer in Nederland
CDTONLIN