Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Grote organisaties maken nadrukkelijk werk van het verduurzamen van hun mobiliteit, zonder dat dit noodzakelijkerwijs tot hogere kosten hoeft te leiden.

Fiets naar het werk wordt steeds populairder en blijkt een sleutelrol te spelen in het verduurzamen van mobiliteit binnen Nederlandse bedrijven. Dit blijkt uit recent onderzoek van Shuttel, waarin een toename van 226% in het zakelijke fietsverkeer is vastgesteld. Deze explosieve groei contrasteert sterk met de populariteit van het openbaar vervoer, waar vooral het gebruik van de trein met 24% is gedaald ten opzichte van vorig jaar.

Klaas Pieter Roemeling, directeur van Shuttel, legt uit dat deze verschuiving niet alleen bijdraagt aan duurzaamheid, maar ook significante kostenbesparingen met zich meebrengt. “Grote organisaties maken duidelijk werk van het verduurzamen van hun mobiliteit, zonder dat dit noodzakelijkerwijs tot hogere kosten hoeft te leiden. Fietsen is een duurzaam alternatief dat bijdraagt aan de vitaliteit van medewerkers en tegelijk kosten bespaart,” aldus Roemeling.

De toename in het fietsgebruik is deels te danken aan stimuleringsbeleid binnen bedrijven, zoals hogere kilometervergoedingen en het aanbieden van leasefietsen. Vooral voor korte afstanden, tot ongeveer 7,5 kilometer met een gewone fiets en tot 15 kilometer met een e-bike, wordt fietsen als een efficiënt alternatief gezien. Deze maatregelen passen goed binnen een bredere trend van duurzaam en vitaal ondernemen.

“Als bedrijven medewerkers op de fiets krijgen, gebruiken deze minder vaak de auto, maar ook minder vaak andere openbaar vervoermiddelen zoals bus, tram of metro, die vooral voor kortere afstanden worden gebruikt. Dit levert een directe besparing op, aangezien de gemiddelde kosten per kilometer voor deze vervoersmiddelen ongeveer 34 eurocent bedragen,” voegt Roemeling toe. Veel bedrijven bieden een fietsvergoeding tot het maximale fiscale bedrag van 23 cent, waardoor het voor zowel de werknemer als de werkgever aantrekkelijk blijft.

Lees ook  Verkiezingen: Europa investeert miljoenen in duurzaam vervoer in Nederland
(Tekst loopt door onder de foto)
Shuttel

"Steeds meer bedrijven zetten in op duurzaamheid en vitaliteit, zonder dat dit leidt tot hogere mobiliteitskosten. Het mooie is dat fietsen een zeer goed duurzaam alternatief biedt voor de auto, vooral voor medewerkers die minder dan 7.5 kilometer met een gewone fiets en minder dan 15 kilometer met een e-bike van hun werkplek wonen."

Ondanks de dalende populariteit van het openbaar vervoer, vooral in de treinsector, is er wel een lichte stijging in absolute aantallen te zien. Dit suggereert dat, hoewel het aandeel afneemt, de totale mobiliteit toeneemt door flexibeler werkarrangementen en een stijging in het algemene reisvolume.

Een andere interessante ontwikkeling die uit het onderzoek naar voren komt, is de toename van thuiswerkdagen. Medewerkers structureren hun werkdag steeds flexibeler, waarbij zakelijke reizen vaak worden gecombineerd met thuiswerken. Dit illustreert een verschuiving in de manier waarop werk wordt benaderd, mede mogelijk gemaakt door fiscale regelgeving die specifieke combinaties van vergoedingen toestaat.

Shuttel, een samenwerking tussen Pon en Volkswagen Financial Services, heeft zich de afgelopen tien jaar bewezen als een toonaangevende aanbieder van geïntegreerde mobiliteitsoplossingen. Met meer dan 125 grootzakelijke klanten en 250.000 medewerkers in hun netwerk, waaronder bedrijven als de Rijksoverheid en FrieslandCampina, blijft Shuttel innovatieve oplossingen bieden die mobiliteit toegankelijker en aangenamer maken.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Lees ook  Amsterdam: van der Horst onthult plannen voor betere bereikbaarheid en extra haltes
AppStores