Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

De gemeentes zeggen te werken aan mogelijke oplossingen. Zo wordt er gezocht naar een partij die de ritten wél kan uitvoeren, maar die is nog niet gevonden.

In de Utrechtse gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist heerst grote onrust onder ouders van ruim 600 schoolgaande kinderen. Door een acuut tekort aan chauffeurs kunnen vervoersbedrijven Connexxion en Willemsen-De Koning de ritten voor het leerlingenvervoer niet meer garanderen. Dit zorgt ervoor dat ouders hals over kop op zoek moeten naar alternatieve manieren om hun kinderen naar school te brengen.

De problemen komen voort uit een tekort aan chauffeurs, precies op het moment dat de regio een wissel van vervoersbedrijven doormaakt. Recentelijk hebben 22 Utrechtse gemeenten samen met de provincie de Regiotaxi en het leerlingenvervoer opnieuw aanbesteed. Hieruit bleek dat vanaf 2025 Willemsen-De Koning en Connexxion gezamenlijk het vervoer zullen verzorgen. Willemsen-De Koning blijft verantwoordelijk voor de regio’s Utrecht Stad, Utrecht West en Lekstroom, terwijl Connexxion het vervoer in Eemland en Zuidoost Utrecht overneemt.

In de gemeenten Bunnik, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Zeist gaat het nu echter mis. Het contract van Willemsen-De Koning loopt tot de zomervakantie van 2024, terwijl het contract van Connexxion pas ingaat in januari 2025. Beide vervoerders hebben aangegeven door de krappe arbeidsmarkt niet genoeg chauffeurs te hebben om de tussenliggende maanden te overbruggen. Dit betekent dat er van september tot aan de kerstvakantie geen leerlingenvervoer beschikbaar is voor de circa 640 kinderen die er normaal gebruik van maken.

Ouders zijn wanhopig. “Ik heb nog geen idee hoe ik dit ga oplossen,” zegt een ouder tegen RTV Utrecht. De situatie zorgt voor grote zorgen en paniek, aangezien velen afhankelijk zijn van het leerlingenvervoer om hun kinderen veilig en op tijd op school te krijgen.

Lees ook  Gent: provincie Utrecht zet stap richting fietsvriendelijke toekomst tijdens Velo-city
(Tekst loopt door onder de foto)
Foto: © Pitane Blue - Connexxion

Het tekort aan chauffeurs komt middenin een wissel van de vervoersbedrijven die het leerlingenvervoer uitvoeren.

De betrokken gemeenten werken hard aan mogelijke oplossingen. Er wordt gezocht naar alternatieve partijen die de ritten kunnen overnemen, maar tot nu toe is er nog geen geschikte vervanger gevonden. Daarnaast wordt onderzocht of taxi’s of vrijwilligers kunnen worden ingezet om het vervoer te verzorgen. Deze onzekerheid zorgt echter voor veel stress onder de ouders, die zich afvragen hoe zij hun kinderen de komende maanden naar school moeten krijgen.

Connexxion en Willemsen-De Koning geven aan alles in het werk te stellen om de problemen op te lossen, maar wijzen ook op de grote uitdaging die de huidige arbeidsmarkt met zich meebrengt. De krapte op de arbeidsmarkt maakt het moeilijk om op korte termijn voldoende gekwalificeerde chauffeurs te vinden.

Ondertussen blijven ouders in de vijf gemeenten in onzekerheid. “Dit had voorkomen moeten worden,” zegt een ouder. “Het is onbegrijpelijk dat er geen noodplan is voor zo’n essentiële dienst als het leerlingenvervoer.” De gemeenten benadrukken dat zij de hoogste prioriteit geven aan het vinden van een oplossing, maar de tijd dringt.

Het leerlingenvervoer is van vitaal belang voor kinderen die niet zelfstandig naar school kunnen reizen, bijvoorbeeld vanwege een beperking of de grote afstand tot de school. Het wegvallen van dit vervoer zet niet alleen de ouders onder druk, maar kan ook de schoolprestaties en het welzijn van de kinderen negatief beïnvloeden.

Met de zomervakantie voor de deur, hopen veel ouders op een snelle en effectieve oplossing. De komende weken zullen bepalend zijn voor de vraag of er in september weer leerlingenvervoer beschikbaar is, of dat ouders noodgedwongen zelf voor vervoer moeten zorgen.

Lees ook  Crisis in leerlingenvervoer Drechtsteden: RMC trekt aan de bel
ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
CDT