Print Friendly, PDF & Email
Pitane Image

Vlaanderen heeft er een nieuw platform bij: Gfietst.be.

Dit initiatief van G-sport Vlaanderen biedt mensen met een beperking de mogelijkheid om gemakkelijker aangepaste deelfietsen te vinden en te huren. Het platform bundelt alle locaties in Vlaanderen waar deze speciale fietsen beschikbaar zijn, met als doel om tegen het einde van dit jaar zo’n 300 aangepaste fietsen operationeel te hebben. De lancering vond plaats in Het GielsBos in Lille, waar de bewoners als eersten het nieuwe aanbod mochten testen in aanwezigheid van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters.

Minister Peeters benadrukte tijdens de lancering het belang van toegankelijke en veilige fietsroutes. “Veel aangepaste fietsen zijn breder dan een gewone fiets en heel wat fietspaden moeten daar op inspelen,” aldus Peeters. Dit initiatief sluit aan bij de bredere inspanningen van de Vlaamse overheid om de fietsinfrastructuur te verbeteren en inclusiever te maken voor alle fietsers.

Fietsen is, na wandelen, de meest geliefde vorm van bewegen voor mensen met een beperking. Echter, het vinden van een geschikte fiets blijft een uitdaging. Aangepaste fietsen zijn vaak duur en het commerciële huuraanbod is beperkt. Het platform Gfietst.be biedt een oplossing door alle deelpunten op één plaats te bundelen, waardoor het voor mensen met een beperking eenvoudiger wordt om een aangepaste fiets te vinden tegen een betaalbaar tarief. 

(Tekst loopt door onder de foto)
aangepast fietsen
Foto: © Pitane Blue - aangepast fietsen

“Woonzorgcentra, dagcentra en scholen voor kinderen met een beperking hebben alle kennis in huis om mensen te begeleiden bij hun keuze van de juiste deelfiets.”

Gfietst.be biedt een overzicht van verschillende soorten aangepaste fietsen, zodat gebruikers kunnen ontdekken welk type fiets het beste aansluit bij hun behoeften. In de toekomst zal het platform ook informatie bevatten over toegankelijke routes en het aankopen van aangepaste fietsen. De doelgroep is breed, variërend van mensen met een verstandelijke beperking tot mensen met een fysieke beperking, inclusief blinden en slechtzienden.

G-sport Vlaanderen heeft ambitieuze plannen met Gfietst.be. Tegen 2026 willen ze 75.000 mensen met een beperking op de fiets krijgen. De organisatie roept zowel fietsconstructeurs als overheden op om meer werk te maken van het fietsaanbod voor deze doelgroep. “Er zijn nog te weinig aangepaste fietsen voor mensen met een beperking in Vlaanderen. Fietsconstructeurs hebben vaak een breed aanbod voor recreatieve en professionele fietsers, maar niet voor mensen die een aangepaste fiets nodig hebben,” zegt Peeters. Ze benadrukt ook de noodzaak van specifieke opleidingen voor ‘piloten’ van G-fietsen, de mensen die samen met de persoon met een beperking de duofiets besturen.

Het platform Gfietst.be is klaar voor de toekomst. Momenteel zijn er al 30 deelpunten op de kaart te vinden, voornamelijk in zorginstellingen en scholen. West-Vlaanderen heeft de meeste deelpunten, met 13 locaties. De ambitie is om dit aantal de komende jaren aanzienlijk te verhogen. Het platform wil niet alleen het huren van aangepaste fietsen vergemakkelijken, maar ook bijdragen aan de integratie en mobiliteit van mensen met een beperking in Vlaanderen.

ABONNEMENT
Gerelateerde artikelen:
Blablabla