Taxichauffeurs in Den Haag weigerden ‘dragqueens’ mee te nemen. Ben Manuputty, organisator van de vorige week gehouden The Hague Pride wil, volgens het AD, in gesprek gaan met taxibedrijven om het probleem aan de kaak te stellen.

Volgens het bericht in het blad Personenvervoer Magazine baseert Manuputty zich op een incident dat zich vorig weekeinde voordeed na afloop van het slotfeest van The Hague Pride. Twee prominente bezoekers van het lhbti-evenement, de dragqueens Kristel Jongman en Rose Garden, probeerden op de standplaats aan de Jan Hendrikstraat een taxi te nemen.

Er stonden op dat moment zes taxi’s klaar, maar alle chauffeurs weigerden de ‘dames’ mee te nemen zonder dat ze daar een reden voor gaven. De in overdadige vrouwenkledij gestoken Pride-bezoekers restte niets anders dan naar hun hotel te lopen. Op hun hoge hakken in het holst van de nacht was dat een weinig comfortabele wandeling van een uur.

Hoewel het incident zich al een week geleden heeft voorgedaan, wil Manuputty het als organisator van de Pride alsnog naar buiten brengen. “De dragqueens hadden het mij maandag al verteld en wilden er zelf geen ruchtbaarheid aan geven’’, zegt hij. “Zelf had ik het te druk met de afwikkeling van het evenement, er moest nog veel worden geregeld omdat onderdelen van de Pride op het laatste moment waren afgelast door het slechte weer. Omdat het mij toch niet lekker zat, heb ik dit weekeinde besloten een open brief te schrijven aan alle Haagse taxibedrijven.’’

Het is niet bekend bij welke centrales de taxi’s zijn aangesloten die de uitbundig geklede klanten hebben geweigerd. “Dat doet er ook niet direct toe’’, zegt Manuputty. “Ik wil hierover graag met alle taxibedrijven en chauffeurs zelf in gesprek gaan. Misschien moet er een toevoeging worden gemaakt aan het taxiprotocol, want het is niet de eerste keer dat deze mensen worden geweigerd.’’

Vanuit de Haagse taxiwereld heeft HTMC Taxicentrale als eerste gereageerd. Het bedrijf benadrukt dat het iedereen vervoert, ongeacht afkomst of aard. “Bij klachten worden de chauffeurs direct aangepakt, daarom gaan we direct in gesprek met Ben Manuputty’’, aldus de HTMC . Ook de raadsleden Ralf Sluijs (Hart voor Den Haag/Groep de Mos) en Maarten De Vuyst (GroenLinks) hebben al aangegeven de zaak aanhangig te maken.

Print Friendly, PDF & Email