Print Friendly, PDF & Email

Met de uitlevering van 35 exemplaren van de Toyota Mirai is de eerste taxi-vloot op waterstof een feit. Bij Toyota Material Handling in Ede is in aanwezigheid van zowel Engbert Stroobosscher, wethouder van Veenendaal, als ook Peter de Pater, wethouder van Ede, de 35e Toyota Mirai afgeleverd. Diderik van Gent van Toyota-dealer Van Gent overhandigde de sleutel aan Martijn Kersing van Noot Personenvervoer in Ede.

Primeur in Den Haag met grootste waterstof vloot van Nederland.

“Met dit project zetten wij de eerste waterstof taxi-vloot in Nederland in. Elders in Europa zijn er ook al dergelijke initiatieven, zoals in Parijs waar op dit moment al 100 Toyota’s Mirai rijden. Dat wij hebben ingezet op waterstof is een logische keuze omdat onze opdrachtgever eist dat wij 24/7 beschikbaar zijn met onze vloot. Door de grote actieradius van de waterstofauto en het snelle tanken kunnen we dit nu aanbieden”, aldus Martijn Kersing, directeur Noot personenvervoer

Toyota Mirai ontwikkelde Fuel Cell Stack.

De Toyota Mirai heeft een volledig door Toyota zelf ontwikkelde Fuel Cell Stack die elektriciteit opwekt door middel van een chemische reactie tussen waterstof en zuurstof. De 114 kW (155 pk) sterke elektromotor drijft de voorwielen aan. Een automatische transmissie is hierbij standaard.

Omdat waterstof wordt omgezet in elektriciteit die de elektromotor aandrijft en daarbij als restproduct alleen water vrijkomt, is de Toyota Mirai honderd procent emissievrij. De actieradius van de Toyota Mirai is vergelijkbaar met die van een benzineauto. Bovendien is de Mirai net zo snel en gemakkelijk te tanken.

LEES OOK

Sinds 1 juni 2019 rijdt het Wmo-vervoer, ‘Taxibus’, in Den Haag onder een nieuwe naam: ‘AV 070’.