De aanhoudende problemen van de 737 Max Boeing gaan miljarden kosten. Vandaag heeft Boeing er een bedrag op geplakt: Het bedrijf houdt 4.4 miljard euro in reserve. Daarnaast zijn er ook nog eens 180 vliegtuigen afbesteld. Boeing is daarmee zijn positie als grootste vliegtuigbouwer ter wereld kwijt. Toch verwachten luchtvaarteconomen dat het bedrijf deze klappen wel overleeft.

Al sinds maart dit jaar worden alle Boeings 737 Max aan de grond gehouden, als gevolg van het neerstorten van twee vliegtuigen in Indonesië en Ethiopië met in totaal 346 doden als gevolg. Vermoedelijke oorzaak: Een sensor verstrekte verkeerde informatie, waardoor een automatisch veiligheidssysteem de neus van het vliegtuig voortdurend naar beneden stuurde.

Wanneer het vliegtuigtype weer de lucht in mag is nog steeds niet bekend. Boeing schat zelf dat het laatste kwartaal van dit jaar wordt. Tot die tijd worden er ook geen 737’s Max meer geleverd en is de productie teruggeschroefd.

De schade wordt iedere dag groter naar mate het vliegtuig langer aan de grond staat. Ook worden leveringen van nieuwe 737’s Max uitgesteld, wat voor de maatschappijen tot problemen leidt. Die moeten hun vliegschema’s aanpassen, vliegtuigen huren of langer doorvliegen met oudere toestellen. Zo maakte Ryanair deze week bekend dat het schema voor de zomer van 2020 al is aangepast.

De geleden schade zal deels verhaald worden op Boeing. Ryanair zou al een deal over compensatie gesloten hebben en ook Chinese luchtvaartmaatschappijen willen dat. Zij schatten in mei hun verliezen al op meer dan 500 miljoen euro.

Lees ook:

Problemen bij Boeing hebben grote gevolgen voor prijsvechter Ryanair

Print Friendly, PDF & Email