Print Friendly, PDF & Email

Sinds de jaren 1940 is het ontwerp van de iconische zwarte taxi in Londen nauwelijks veranderd, maar er is nu wel iets anders onder de motorkap bij ruim een tiende van de taxivloot van de stad. Meer dan tien procent van de taxichauffeurs is overgestapt op elektrische auto’s op batterijen, in een poging om klimaatverandering en luchtvervuiling te bestrijden. 

De TX op batterijen ziet er niet anders uit dan de dieselwagens, maar hij heeft geen CO2-uitstoot bij de uitlaat. De TX’s van London EV Company (LEVC) worden sinds januari 2018 geproduceerd. Per 31 juli zegt het bedrijf dat 2500 van de lopende band zijn gerold. De TX-taxi’s zijn vrijwel volledig stil en kunnen acht uur rijden met één volle lading. Ze produceren ook gezondere lucht voor de klanten om in te ademen.

Peter Powell, een Londense taxichauffeur die de overstap heeft gemaakt, zei dat de dieselwagens “de handel behoorlijk goed hebben gediend, maar (zijn) zeer verouderd, onbetrouwbaar, ongemakkelijk (en) extreem duur om te rijden.”

Toch zijn de nieuwe wagens niet zonder problemen. Powell zegt dat er niet genoeg oplaadstations in de stad zijn. Het is heel, heel moeilijk,” zei Powell. “Als je een lader vindt, kun je er niet op. Er wachten taxi’s, en er wachten ook andere voertuigen.

De burgemeester van Londen, Sadiq Khan, zei woensdag in een tweet dat de stad tot nu toe 178 nieuwe snellaadpunten voor elektrische voertuigen heeft geïnstalleerd, en er zijn er meer onderweg.

Pitane Blue