De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft tijdens een vlucht met een Boeing 787-9 Dreamliner in een tijd van 19 uur en 16 minuten de langste rechtstreekse lijnvlucht volbracht. Het vliegtuig had die tijd nodig om de 16.200 kilometer tussen New York en de luchthaven Kingsford Smith in de buurt van Sydney af te leggen. 

Het toestel is vrijdagavond vertrokken vanuit de Verenigde Staten en is zondagmorgen in Sydney geland met aan boord 40 passagiers en 10 bemanningsleden. Zowel het aantal mensen dat mee mocht als het aantal koffers was beperkt om de test zo goed mogelijk te laten verlopen.

Testen jetlag

De bemanning zal een reeks testen ondergaan, zoals slaapmonitoring, en bepaalde methodes volgen die moeten helpen om de jetlag van 15 uur te verwerken. Ook de slaapcycli en de alertheid van de bemanning zal worden onderzocht. Qantas zal de resultaten gebruiken om het aanbod te verfijnen. 

Qantas hoopt in 2022 rechtstreekse passagiersvluchten op te starten tussen New York en Sydney, en Londen en Sydney. De langste directe lijnvlucht is momenteel in handen van Singapore Airlines. De vlucht tussen Singapore en Newark, wat vlakbij New York ligt, duurt 18,5 uur.

A350-900ULR

Airbus ontwikkelde eerder voor Singapore Airlines een long range versie van de A350-900. Ook dit toestel kan aan Qantas worden aangeboden, stelt Lucas Ugena. “We kunnen ze allebei aanbieden, dan geven we Qantas de flexibiliteit om beide kanten op te gaan”, zegt ze.

Testvlucht met 787-9

Vooruitlopend op de komst van de nieuwe toestellen voert Qantas de route alwel een aantal keer uit. Dat gebeurt met een Boeing 787-9 die afgeleverd wordt vanuit de Boeing-fabriek in Seattle. Vanuit Londen vliegt de Dreamliner met ongeveer veertig mensen aan boord naar Sydney. Op deze vluchten moet onder andere duidelijk worden hoe passagiers en de crew de lange vlucht ervaren.

Lees ook: Saoedische budgetvlieger laat Boeing 737 Max vallen en zet in op Airbus A320

Boeing 787-9
Print Friendly, PDF & Email