Print Friendly, PDF & Email

De Vlaamse regering zet de aankooppremie voor elektrische wagens vanaf 1 januari volgend jaar stop. Volgens Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) heeft de premie te weinig effect. Het bedrag van die premie kan oplopen tot 4.000 euro. De premie moet mensen stimuleren om een “zero-emissievoertuig” te kopen, waardoor het wagenpark kan vergroenen.

De subsidie wordt vanaf 1 januari 2020 stopgezet en dat terwijl de vorige minister van Energie, Lydia Peeters (Open VLD), eerder dit jaar nog besliste om de subsidie te verlengen tot eind 2020. Iedereen die ten laatste op 31 december 2019 nog een “zero-emissievoertuig” bestelt, heeft wel nog recht op een premie. Op voorwaarde dat de subsidie ten laatste op 31 oktober 2020 aangevraagd wordt, verduidelijkt minister Demir.

Mijn volgende auto wordt dus weer een diesel

Ook autosectorfederatie Febiac noemt de beslissing van de Vlaamse regering “nefast voor de vergroening van het wagenpark”.

“De doorbraak van de elektrische auto is nog maar net begonnen. Vandaag kiest minder dan 1 procent van de particuliere autokopers voor een elektrische auto. Een sterke fiscale stimulans is vandaag echt nog onontbeerlijk.”

De premie zet de Vlaming niet aan tot aankoop elektrische wagen

Gianni Paelinck (VRT NWS) schrijft dat vorig jaar in totaal 415 premies zijn toegekend terwijl er bijna 3.700 nieuwe elektrische wagens zijn ingeschreven. De regering moest dan ook maar iets meer dan 1,4 miljoen euro uitbetalen, terwijl er 5 miljoen was voorzien. “De premie heeft weinig invloed gehad op de aankoopbereidheid van de modale particuliere Vlaming voor dergelijke wagens“, concludeert Demir.

Lees ook: Subsidies voor elektrische auto gaan omlaag door Klimaatakkoord

Electric vehicle charging
Electric vehicle charging stations