Print Friendly, PDF & Email

Volgens verschillende media zou het bestuur van PSA al akkoord zijn met een fusieplan en moet het Fiat-Chrysler-bestuur er nog over beslissen. Het plan is dat aandeelhouders van de twee partijen ieder 50 procent van de aandelen van het fusiebedrijf in handen krijgen. De topman van PSA, Carlos Tavares, moet de combinatie gaan leiden. De Franse overheid is een van de grootste aandeelhouders in PSA. 

Een regeringswoordvoerder zei vandaag de ontwikkelingen rond de fusie in de gaten te houden, ook met het oog op de gevolgen voor banen. Maar volgens de woordvoerder is een groter PSA “uiteindelijk de beste weg naar het beschermen van werkgelegenheid”.

Als de fusieplannen slagen levert dat een bedrijf op dat jaarlijks 8,7 miljoen auto’s maakt, op de beurs 45 miljard euro waard is en daarmee op drie na de grootste wordt van de wereld. FCA was tot juni van dit jaar nog in gesprek met Renault-Nissan over een fusie. Dat project mislukte en Fiat Chrysler gaf daarvoor als verklaring dat de politiek in Frankrijk de fusie tegenwerkte. De Franse staat is voor 15 procent aandeelhouder van Renault.

krachtenbundeling kan leiden tot banenverlies

Fiat Chrysler heeft onder meer de de merken Fiat, Alfa Romeo, Maserati, Jeep, Dodge en RAM onder zich. Volgens de Wall Street Journal lag het initiatief voor de fusiegesprekken bij PSA. Volgens het FD kan de krachtenbundeling door de fusie met name door de overlap in Europa leiden tot forse banenverliezen. Dat zal veel Frans politiek rumoer veroorzaken. 

De Amerikaanse regering zit waarschijnlijk ook op het vinkentouw, omdat Peugeot met Dongfeng ook een grote Chinese aandeelhouder heeft. De VS en China zijn al anderhalf jaar verwikkeld in een hevige handelsoorlog. Chrysler, dat in 2014 fuseerde met Fiat, behoort nog altijd tot de Big Three uit autostad Detroit.

Lees ook: Tesla fabriek Shanghai kan twee keer zoveel bouwen

Peugeot logo