Print Friendly, PDF & Email

Begin 2020 komt er een test met een waterstoftrein tussen Groningen en Leeuwarden. Dat maakten de provincie Groningen, Arriva, ProRail, Alstom en Engie bekend tijdens de Klimaattop Noord-Nederland op 31 oktober in Suikerfabriek in Groningen. Met de proef willen ze onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte manier zijn om het treinvervoer in Groningen duurzamer te maken.

De Coradia iLint, zoals de trein heet, wordt al in Duitsland getest. Het is volgens de makers de eerste trein die volledig op waterstofcellen rijdt. Nederland telt volgens de initiatiefnemers zo’n 1000 kilometer spoor zonder elektrische bovenleidingen. Doel van de proef is het onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte oplossing zijn voor de verduurzaming van het treinvervoer in Groningen.

De proef met de waterstoftrein moet plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2020. De testen met de waterstoftrein worden ’s nachts uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Dit gebeurt zonder passagiers. Met de proef willen de vijf betrokken organisaties ervaringen opdoen uit de praktijk.

Met de waterstoftreinen zijn in Duitsland al diverse test uitgevoerd. Twee prototypes van de treinen reden afgelopen zomer met passagiers in de dienstregeling rijden tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde en Buxtehude. 

Deze pilot met de waterstoftrein is een nieuwe stap in het slimmer en groener maken van het openbaar vervoer in Groningen. Als de proef een succes is, wil de provincie Groningen vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden. 

Lees ook: €18,5 mln Europese subsidie voor spoorverbindingen

Aftanken waterstof
Lees ook  Einde van een tijdperk: directe trein naar Zwitserland verdwijnt