Print Friendly, PDF & Email

Bij vrouwvriendelijke steden denk je misschien spontaan aan openbare wc’s en meer verlichting maar niet meteen aan vrouwentaxi. Als het aan Girl’s Ride ligt rijden er binnenkort zaterdagavond twee taxi’s rond in Brussel die enkel vrouwen meenemen, althans dat is het plan van een nieuwe taxidienst voor en door vrouwen. Girl’s Ride vrouwentaxi is een initiatief van een Brusselse studente van 24 jaar, die aangeeft dat ze zich niet altijd veilig voelt als vrouw in de stad. 

Volgens Bruzz voelt ze zichzelf niet altijd veilig in de stad. Ze lanceerde op de Instagramaccount van Girl’s Ride alvast een oproep om negatieve ervaringen met taxi’s te delen. Het vrouwentaxi initiatief is niet echt vernieuwend en kwam in veel andere steden waar het werd ingevoerd nauwelijks of niet van de grond. 

In Parijs zijn er sinds vorig jaar de apps Femme au Volant en Kolett VTC. Die laatste heeft intussen een veertigtal vrouwelijke chauffeurs in dienst om de Parisiennes veilig uit en thuis te brengen. Ook in Egypte is Pink Taxi actief met een dienst door vrouwen voor vrouwen in een land waar seksuele intimidatie endemisch is.

Volgens de initiatiefneemster moet de taxi 10 euro kosten per ritje en rijdt uit op zaterdagavond. Met een gemiddeld aantal ritten van twee per uur is het verdienmodel bij voorbaat gedoemd om ten onder te gaan aangezien het verre van kostendekkend is voor chauffeur- en wagenkosten.

Discriminatie aan de basis van het business model

Een man weigeren als passagier of als chauffeur, is discriminatie. In Londen werkt Pink Ladies daarom als een aparte ledenclub binnen een regulier taxibedrijf. In Frankrijk stellen de apps uitsluitend vrouwelijke chauffeurs voor, maar mogen mannen ook instappen mits ze vergezeld zijn van een vrouw. Dat zou volgens de bedrijven genoeg zijn om niet discriminerend te werken.

Lees ook  Brusselse richtlijnen of wetgeving: zegen of last voor Nederland?

Lees ook: Zizi Fernandes drijvende kracht achter Mama Taxi