Print Friendly, PDF & Email

De extra toeslag voor koffers betreft middellange en verre vluchten, met uitzondering van passagiers die reizen naar de Verenigde Staten, Canada en Mexico. KLM wijst er wel op dat passagiers ook tegen een ander tarief kunnen boeken, waar ruimbagage wel is inbegrepen. Volgens KLM gaat het om vliegtickets die kort voor vertrek zijn geboekt voor een reis in de piekperiode.

KLM en partner Air France verhogen tijdelijk de toeslag voor het 1ste stuk ruimbagage. Dit geldt van 16 december tot en met 6 januari 2020 voor passagiers met een Light ticket op zowel Europese als intercontinentale vluchten. Echter zijn vluchten tussen Europa en VS, Canada en Mexico weer uitgezonderd. De verhoging is €5 per enkele reis. Ook de prijzen in Flying Blue miles stijgen mee. Flying Blue Explorer leden behouden nog steeds €10 korting op de toeslag voor de koffers en elite leden van Flying Blue en SkyTeam krijgen het eerste stuk ruimbagage kosteloos.

Het is niet de eerste keer dat Air France-KLM tijdelijk de toeslag voor ruimbagage verhoogt. Ook afgelopen zomer gebeurde dit. Beide wijzigingen lijken tijdens piekperiodes te gebeuren. Wellicht willen de maatschappijen zo meer omzet genereren. Maar dit kan juist een averechts effect hebben als passagiers liever (te) grote handbagage meenemen in plaats van te betalen, wat voor vertraging kan zorgen.

De Consumentenbond reageert verrast.

“Ik vrees dat er weinig tegen te doen is. Kwestie van vraag en aanbod. Het hoogseizoen is duurder, maar dat je ook ineens meer moet bijbetalen voor je koffers, kan wel zuur zijn”, zegt een woordvoerster.

The Flying Dutchboy, schrijft al sinds 2013 over luchtvaart en loyalty. Hij houdt via de frontpage Nederlandse (frequente) reizigers op de hoogte van het laatste nieuws over airlines, luchtvaart, frequent flyer programma’s en promoties uit de reiswereld.

Lees ook  Duurzaamheid: KLM en Munckhof breiden unieke busdienst uit

Lees ook: Passagiersbrug wereldwijde primeur voor Schiphol en KLM