KLM heeft duurzame vliegtuigbrandstof (SAF) ingekocht voor vluchten vanaf Schiphol. De duurzame brandstof wordt door Neste gemaakt van afgewerkt frituurvet en zal de CO2-uitstoot met tot 80% verminderen ten opzichte van fossiele kerosine. 

Dit is de volgende stap in het gebruik van duurzame brandstof, omdat het de eerste keer is dat de brandstof wordt geleverd via de bestaande infrastructuur op Schiphol. Daarnaast sluit Neste zich aan bij het Corporate BioFuel Programme van KLM. Neste zal hiermee de CO2-uitstoot van haar eigen zakenreizen op KLM-vluchten met 100% verminderen. 

“Het gebruik van duurzame vliegtuigbrandstof is momenteel een van de meest effectieve manieren om de CO2-uitstoot in de luchtvaartindustrie te verminderen. Mede dankzij de bedrijven die deelnemen aan het KLM Corporate BioFuel Programme hebben we deze aankoop voor de Nederlandse markt kunnen doen, wat een verdere impuls geeft aan de consistente productie van SAF.”, aldus KLM President & CEO Pieter Elbers.

Een duurzame primeur op Amsterdam Schiphol Airport

De hoeveelheid SAF wordt gemengd met fossiele brandstof en is volledig gecertificeerd volgens de conventionele specificatie voor vliegtuigbrandstof (ASTM), en voldoet aan dezelfde kwaliteits- en veiligheidseisen. Deze mix wordt geleverd aan Schiphol en wordt volledig behandeld als een ‘drop-in’ brandstof met behulp van de bestaande brandstofinfrastructuur, leidingen, opslag en hydrantsysteem. Op deze manier draagt duurzame vliegtuigbrandstof bij aan het verminderen van de CO2-uitstoot van vluchten vanaf Amsterdam door het verminderen van de CO2-voetafdruk in de toeleveringsketen.

“We zijn er trots op KLM te kunnen ondersteunen bij het behalen van haar ambitieuze emissiereductiedoelstellingen met onze duurzame vliegtuigbrandstof. We zullen blijven bijdragen aan een duurzamere toekomst door samen te werken met de voorlopers in de luchtvaart en onze klanten steeds meer hernieuwbare vliegtuigbrandstof aan te bieden. Daarnaast ben ik blij te kunnen aankondigen dat we zijn toegetreden tot het Corporate BioFuel Programme van KLM, waarmee we onze eigen CO2-uitstoot in de luchtvaart kunnen verminderen.”, aldus Peter Vanacker, President & CEO Neste.

KLM gebruikt alleen duurzame vliegtuigbrandstoffen op basis van afval en reststoffen die de CO2-voetafdruk aanzienlijk verkleinen en geen negatieve invloed hebben op de voedselproductie of het milieu. De duurzaamheid van de keten wordt gewaarborgd door certificering door the International Sustainability and Carbon Certification Plus (ISCC+) en the Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB).

Lees ook  KLM moet coronamiljarden terugbetalen nu Europees hof steun intrekt

Dit volume is een aanvulling op de bestaande levering vanuit Los Angeles om de periode te overbruggen naar de opening van de SAF-fabriek die in 2022 in Delfzijl, Nederland, zal worden gebouwd. Deze fabriek, die wordt ontwikkeld met steun van KLM samen met industriële partners, levert jaarlijks 75.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof aan KLM.

Lees ook: Duurzaam vliegen met kerosine stap dichterbij

 
Aftanken kerosine
5040SchipholAutBrug
Schiphol volautomatische brug
Print Friendly, PDF & Email