Print Friendly, PDF & Email

De bij het MaaS-Lab aangesloten partijen hebben in Den Haag het startsein gegeven voor een nieuwe beweging. Vervoerders, Mobility as a Service (MaaS)-aanbieders en platformen hebben de handen ineen geslagen om samen een open MaaS-ecosysteem te bouwen. Op dinsdag 4 februari 2020 presenteert de nieuwe beweging een gezamenlijk opgestelde visie tijdens de KNV-Nieuwjaarsreceptie.

Het MaaS-Lab is opgericht op initiatief van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en is een uniek samenwerkingsverband van uiteenlopende bij MaaS betrokken marktpartijen. Het uitgangspunt voor de betrokkenen is het voorkomen dat er straks bij MaaS een ‘egosysteem’ ontstaat waarbij alle macht bij één marktpartij ligt. Het MaaS-Lab-alternatief is het creëren van een open ecosysteem met een gelijk speelveld, waar iedereen -reizigers op de eerste plaats – beter van wordt.

“Wij zien de oprichting van dit initiatief als een logische stap naar een integraal ecosysteem voor mobiliteit. Met een open ecosysteem wordt de taart groter, voor grote én kleine bedrijven die mobiliteitsdiensten aanbieden. Ons doel is dat iedereen de vruchten plukt van deze positieve ontwikkeling. De komende tijd gaan we verder in op specifieke elementen van MaaS, zoals data-uitwisseling en kwaliteit. Wij richten ons nu op verdere groei van het MaaS-Lab en verankering van onze standpunten bij overheden en andere stakeholders.”, aldus Bertho Eckhardt, voorzitter KNV.

De aangesloten organisaties zijn het erover eens dat een afsprakenstelsel en een integrale visie op en aanpak van de kansen en risico’s van MaaS in Nederland noodzakelijk is. Een gezamenlijk opgestelde visie en missie die richting geeft aan de wensen van de aangesloten organisaties staat centraal. Op dinsdag 4 februari 2020 wordt een gezamenlijk opgestelde visie tijdens de KNV Nieuwjaarsreceptie gepresenteerd.

Lees ook  KNV: Mobiliteitsvernieuwers slaan handen ineen voor groene toekomst

KNV heeft zich aangesloten bij de internationale MaaS Alliance

Deze publiek-private samenwerking werkt aan het creëren van een open mobiliteitsmarkt en een succesvolle implementatie van MaaS binnen Europa. Met dit lidmaatschap wil KNV een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van MaaS in Europa.

Lees ook: KNV sluit zich aan bij de internationale MaaS Alliance

Foto: MaaS-Lab