Geen vluchten, geen toeristen, geen zakenreizen, geen autoverhuur. Kortom alles mist om de verhuur van wagens op pijl te houden. Bij de verhuur- en deelautobedrijven is er een dramatische omzetval. Verhuurbedrijven melden een terugloop van de omzet van zo’n 70 procent. 

Bij internationale luchthavens is de vraag vrijwel nihil omdat er nauwelijks wordt gereisd. Maar ook landelijk zijn de meeste mensen nu thuis en is er dus geen vraag. Dat betekent ook dat verhuurbedrijven waar dat contractueel mogelijk is, de auto’s terug doen naar de dealers.

Branchevereniging Bovag vraagt in een brief aan de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Waterstaat om compensatiemaatregelen te treffen voor de aangesloten ondernemers. Onder andere in de verhuur-, deel-, lease- en autobranche zijn de verwachte omzetdalingen fors, meldt de branchevereniging in een brandbrief.

Doordat binnen autoverhuur de verhuurmaatschappijen en leasemaatschappijen nauwelijks nog nieuwe auto’s inzetten, komt de gehele keten tot stilstand. In een video-interview met Automotive eerder vandaag stelde de Bovag-directeur onder andere voor om uitstel te verlenen voor de bpm-betalingen.

Bij grote verhuurmaatschappijen, zoals Hertz zelf, worden er normaliter tussen de 400 en 600 auto’s per maand nieuw ingezet. Aan de andere kant gaan er bij grote verhuurmaatschappijen deze maand tussen de 500 en 1.000 auto’s eerder terug naar de dealers. De markt is nu ongeveer 10 procent van wat hij normaal is.

Het terugtrekken van de order van lease- en verhuurmaatschappijen leidt ook tot een slechte korte termijnprognose van de verkoop van nieuwe auto’s, meldt Bovag. 

Lees ook: Pitane Mobility biedt dynamische wagenplanning

Lees ook  Elektrische bestelbusjes aan de ketting en de mobiliteitssector in rep en roer
showroom
Print Friendly, PDF & Email